Investicije
0

Amila Ahmethodžić godinu u Italiji zahvaljujući Grupaciji Intesa Sanpaolo

FENA
I ove godine Grupacija Intesa Sanpaolo je zajedno sa međunarodnom fondacijom AFS Intercultura dodijelila stipendije srednjoškolcima za jednogodišnje školovanje i boravak u inostranstvu.

Ova saradnja velike bankarske grupacije i međunarodne nevladine organizacije traje već devet godina, a dodjeljuje se u državama gdje Grupacija posluje, saopćeno je iz Intesa Sanpaolo Banke BiH.

U BiH Intesa Sanpaolo Banka dodijelila je stipendiju Amili Ahmethodžić iz Sarajeva za treću godinu srednje škole, koju će provesti u Italiji u školskoj 2013./2014. godini.

Konkurs za stipendiju je u saradnji sa AFS Interculturom provelo Udruženje građana Interkulturni susreti u BiH (UG ISBIH) u školama širom BiH, a Amila Ahmethodžić je pokazala najbolje rezultate i dobila priliku da jednu godinu živi i školuje se u Italiji.

Prije samog odlaska u Italiju, Amila je posjetila Intesa Sanpaolo Banku i zahvalila se na ukazanom povjerenju.

Amila je rođena 9. septembra 1997. u Sarajevu, gdje i danas živi. Odlična je učenica Treće gimnazije, a osim izuzetnog uspjeha u školi, u slobodno vrijeme bavi se muzikom, svira violončelo.

Intesa Sanpaolo Banka d.d. BiH se još 2006. uključila u projekt stipendiranja srednjoškolaca, koji jednu godinu imaju plaćeno školovanje u inostranstvu i boravak u porodici, i do sada je sponzorisala osam učenika iz cijele BiH.

Od 59 stipendija koliko su Grupacija Intesa Sanpaolo i Fondacija za internacionalnu obrazovnu razmjenu AFS Intercultura dodijelile ove godine, 12 je uručeno djeci zaposlenika, osam đacima koji su učestvovali u takmičenjima Fondacije, a 30 stipendija je prvi put pripalo djeci klijenata, dok su članice iste grupacije uručile djeci klijenata i zaposlenih devet stipendija za školovanje i boravak u Italiji.

Velika ceremonija povodom dodjele stipendija održana je krajem juna ove godine u Milanu.

"U svijetu koji je sve više povezan i multikulturalan, potrebni su nam umovi koji ne poznaju granice. Iskustvo studiranja u inostranstvu je izuzetna prilika za učenje i apsolutna privilegija. Intesa Sanpaolo nastoji da doprinese internacionalizaciji privrede Italije, kao i usavršavanju mladih, i upravo zbog toga ulažemo u Intercultura program stipendija za inostranstvo koje su dostupne ne samo djeci zaposlenih u banci, već i sinovima i kćerkama naših klijenata", kazao je tom prilikom izvršni direktor Intesa Sanpaolo Grupe Enrico Cucchiani.