{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Invaliditet nije prepreka za ove ljude željne posla

25.1.2013. u 14:48
0
9
Invaliditet nije prepreka za ove ljude željne posla
0
Invaliditet nije prepreka za ove ljude željne posla
U CRP radionici za solarne sisteme danas je predstavljena obuka za proizvodnju i ugradnju solarnih sistema koju pohađa petnaest nezaposlenih osoba sa invaliditetom u okviru projekta "Osobe sa invaliditetom na otvorenom tržištu rada – zapošljavanjem do pune integracije".
Ovaj projekt realizuje koalicija "Mogu, hoću, znam" koja je pokrenula dijalog sa nadležnim institucijama za uspostavu centra ili centara za profesionalnu rehabilitaciju i osposobljavanje osoba sa invaliditetom u FBiH. Shodno tome, osposobljavanje osoba sa invaliditetom da samostalno proizvode i instaliraju solarne sisteme, otvara veću mogućnost za brže i dugoročno zapošljavanja, te povećava njihovu konkurentnost na otvorenom tržištu rada.


Obuku pohađa 15 nezaposlenih osoba sa invaliditetom iz Tuzle, Živinica, Mostara, Kalesije, Bugojna, podijeljenih u dvije radne grupe. Proizvedeni kolektori će biti postavljeni na objekt Centra za djecu sa višestrukim potrebama “Koraci nade“, te zagrijavati vodu u bazenu za rehabilitaciju. Obuku vodi Ismet Salihović, certificirani savjetnik za energetsku efikasnost, CRP voditelj tima za obnovljive izvore energije.

Nakon završene obuke, najmanje 10 polaznika će biti zaposleno u firmama koje se bave izradom i ugradnjom solarnih sistema ili instaliranjem sistema centralnog grijanja.


Još jedan o ciljeva projekta je, u što kraćem roku, obezbijedi finaliziranje kompletnog pravnog okvira i uspostavi stabilan i funkcionalan sistem za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH. Nakon 17 mjeseci primjene evidentno je da Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom ima određene nedorečenosti, te je pokrenuta inicijativa za izmjene i dopune postojećeg zakona, s posebnin fokusom na otklanjanje nedostataka i nejasnoća u funkcionisanja Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.


Projekt finansiraju Centri civilnih inicijativa, a sufinansiraju Federalni zavod za zapošljavanje, Općina Tuzla i Centralno grijanje Tuzla.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: