biznis
0

Intesa Sanpaolo proglašena bankom godine u zapadnoj Evropi

Sarajevo-x.com
Intesa Sanpaolo Grupa na svečanosti u Londonu proglašena je bankom godine u zapadnoj Evropi. Tu titulu dodijelio joj je autoritativni londonski finansijski časopis "Financial Times Group". Nagrada je uručena na svečanosti u Park Laneu.

Nagradu, koja se smatra standardom za izvrsnost u bankarstvu u svijetu finansija, dodijelilo je ocjenjivačko tijelo na osnovu istaknute aktivnosti tokom proteklih 12 mjeseci u razdoblju okarakteriziranom kao globalna nesigurnost. Sudijsko tijelo magazina "The Banker" je impresionirano rasponom namjenski kreiranih (tailor-made) inicijativa koje je Intesa Sanpaolo banka pokrenula za pomoć likvidnosti i kapitalizaciji malih i srednjih poduzeća.

The Banker je također proglasio Intesa Sanpaolo za najbolju banku u Italiji u 2010. godini, dok je Banca Intesa Beograd, član Grupacije od 2005. godine, imenovana najboljom bankom u Srbiji. Nagrada je uručena Draginji Đurić, predsjednici Izvršnog odbora Banca Intese Beograd.

"Ja sam stvarno jako ponosan na ove nagrade," istakao je Corrado Passera, CEO Intesa Sanpaolo Grupe, dodajući da je Intesa Sanpaolo jedna od nekoliko velikih bankarskih grupacija koje su prošle kroz krizu s vlastitim resursima i napravila značajne rezultate.

"U ovim vremenima nesigurnosti sada više nego ikada banke trebaju biti odgovone u poslu, brinuti se da osiguraju održivu zaradu, podržavajući privredu zemalja u kojima djeluju", dodao je.

U Bosni i Hercegovini ova grupa posluje pod nazivom Intesa Sanpaolo banka d.d. BiH.