{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Interesi bh poljoprivrede ugroženi ulaskom u CEFTA-u

F
24.5.2007. u 14:19
0
0
Interesi bh poljoprivrede ugroženi ulaskom u CEFTA-u
0
Interesi bh poljoprivrede ugroženi ulaskom u CEFTA-u
Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) napominje da je BiH ulaskom u CEFTA-u unijela aranžmane o slobodnoj trgovini koje je u momentu parafiranja imala sa zemljama regiona koje ulaze u CEFTA-u , a što znači da je praktično nastavljena trgovina između BiH i zemalja CEFTA-e po nultoj carinskoj stopi i što nije slučaj u međusobnoj trgovini ostalih članica ove asocijacije.
- Naime, sve te zemlje imaju određeni stupanj carinske zaštite za pojedine poljoprivredne proizvode koji su od posebnog značaja za te zemlje. Naša zemlja je i u ovome slučaju izuzetak. Nakon što je i Vijeće ministara ovih dana podržalo parafirani Sporazum, na potezu je Predsjedništvo BiH koje je ovlašteno da proslijdi parafirani Sporazum u parlamentarnu proceduru prije ratifikacije Sporazuma ili da ga odbije. Interesi poljoprivrede su ugroženi nastavljanjem trgovine poljoprivrednim proizvodima po nultoj carinskoj stopi, kaže se u saopćenju UPBiH.

Ovo udruženje poziva institucije da pažljivo razmotre opravdanost parafiranog sporazuma s CEFTA-om i ulože dodatni napor radi eliminiranja šteta po poljoprivredu koje joj nanosi tzv. slobodna trgovina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: