biznis
143

Interaktivna mapa Sarajevo 360 od danas pod nazivom Rutmap

Klix.ba
Interaktivna mapa Grada Sarajeva, “Sarajevo360“ od danas je dostupna svim korisnicima pod nazivom Rutmap.

Na ovaj način, BetaTel Studio kao osnivač i vlasnik projekta je nastavio sa nadogradnjom postojećeg servisa, a svi korisnici će pored interaktivne mape uskoro imati i mogućnost kreiranja ruta do željenog objekta ili ulice. Novi servis će za razliku od prethodnog imati mapu cijelog grada Sarajeva, virtuelno će biti prikazani najznačajniji objekti i ulice, a dostupan će biti i red vožnje kao i jasno prikazane rute javnog gradskog saobraćaja. U narednom periodu, administratori će nastaviti intenzivno raditi na unosu sadržaja i objekata kako bi svi korisnici imali što više relevantnih informacija.

“Promjenom naziva projekta u Rutmap jasno pokazujemo našu želju da se širimo na cijelu Bosnu i Hercegovinu, a u daljoj budućnosti i na region. Naša istraživanja su pokazala da je jedan ovakav servis zaista neophodan svakom gradu te da umnogome olakšava ljudima da na jednostavan način pronađu određeni objekat, ulicu, naselje i virtualno prošetaju do željene lokacije/objekta“, rekao je osnivač projekta i direktor BetaTelStudio d.o.o., Elvir Salčinović te dodao da postoji mogućnost da će se do kraja godine realizirati projekat i u nekom manjem bosanskohercegovačkom gradu.

Dodatna poboljšanja koja Rutmap donosi sa sobom su mapirana platforma sa koordinatama, mogućnost jasnog prikazivanja granica opština i naselja, detaljni opis objekata, dok je pametna tražilica dodatno poboljšana.

Salčinović je istakao da je novi naziv projekta nastao na osnovu dvije ključne riječi. “Naziv je nastao na smjernicama riječi mapa i rutiranje. Ključna stvar za orijentaciju jeste da korisnicima i korisnicama pokaže gdje se šta nalazi – MAP, dok im je nakon toga potrebno da naprave rutu do željenog objekta – RUT. Povezujući ove dvije izvedenice došli smo do konačnog rješenja, Rutmap“, naveo je Salčinović te dodao da će nova Rutmap pored dosad uobičajenih komercijalnih paketa imati i besplatan paket za sve objekte, kako bi se krajnjim korisnicima i korisnicama servisa ponudilo što više informacija.

Projekat Rutmap predstavlja mapu Kantona Sarajevo sa virtualnim prikazom ulica, kao i kategorijama pravnih i turističkih objekata i informacijama o turističkim atrakcijama. Projekat također predstavlja savremeni način plasiranja korisnih informacija, kao i novi način promocije određene turističke destinacije u skladu sa očekivanjima EU i drugih međunarodnih turista. Pored inovativnog i sve više neophodnog načina promocije, projekat omogućava olakšan pristup informacijama i jednostavniju orijentaciju u gradu i Kantonu Sarajevo domaćim i stranim turistima.