biznis
0

Intenzivnije investicije iz Turske i Malezije kroz BBI

Sarajevo-x.com
Šireći mrežu potencijalnih partnera i investitora u BiH, direktor BBI banke Amer Bukvić prisustvovao je European Muslim Union konferenciji tokom vikenda u Istanbulu. Konferencija je održana na inicijativu Dr. Mohamad Mahatira, nekadašnjeg premijera Malezije, koji je i dalje aktivni učesnik promoviranja i poticanja investicija širom svijeta.

"Turska i Malezija planiraju intenzivirati svoja ulaganja u ovaj dio Evrope. Zahvaljujući kontaktima i sastancima održanim sa predstavnicima vlasti u Turskoj, ali i Dr. Mahatirom lično, naša je namjera da BBI banka bude most u tom smislu. Uzimajući u obzir da su njihove dosadašnje investicije značajno pomogle obnovu i razvoj BiH, zadovoljstvo mi je što se BBI intenzivnije uključuje u proces razvoja bh. privrede", rekao je Bukvić po povratku.

Bitno je napomenuti da je većinski osnivač i dioničar BBI banke Islamska banka za razvoj iz Džede, Saudijska Arabija, (IDB), koja je jedna od rijetkih sa AAA investicionim rejtingom, što je, pored Svjetske banke, čini najsigurnijom bankom za ulaganje u svijetu. S obzirom na činjenicu da je IDB banka koju su osnovale i čiji su vlasnici 58 zemalja članica Organizacije islamske konferencije (OIC), BBI je najozbiljniji kandidat i spona uspostave i razvoja ekonomske saradnje BiH i njenih privrednih subjekata sa ovim i drugim zemljama u njihovom okruženju.