Utjecaj ekonomske krize
0

Intenzivnija potraga za radnim mjestom u BiH

Sarajevo-x.com
Globalna ekonomska kriza koja je zahvatila i našu zemlju navele je mnoge da zbog otkaza ili neizvjesnosti na sadašnjoj poziciju krenu u potraga za novim zaposlenjem. Ugroženost radnih mjesta najbolje se reflektira u zvaničnim podacima raznih zavoda za zapošljavanje i drugim posrednicima između radne snage i poslodavaca.

Sudeći prema podacima sa portala Posao.ba, broj otvorenih radnih mjesta koje nude poslodavci na istom su nivou, broj oglasa kreće se oko 1.000.

"No, trebamo sačekati kraj ljeta i usporediti podatke sa prošlogodišnjim. Ukoliko se broj otvorenih radnih mjesta do tada ne poveća do 2.000 koliko smo imali prošlih godina u isto vrijeme, to će značiti da je potražnja za radnicima definitivno pala", kazala je za Sarajevo-x.com Nermana Ajanović- Hajdarpašić, voditeljica marketinga na portalu Posao.ba.

S druge strane, zainteresiranost za nova radna mjesta povećana je za 20 posto.

"Posjettitelji su postali dosta aktivniji, otkako su mediji počeli aktivno pisati o ekonomskoj krizi i otkako su počela otpuštanja radnika koji su imali ugovore na određeno vrijeme ", istakla je ona.

Podsjećamo, u Bosni i Hercegovini je krajem januara 2009. na evidencijama bilo prijavljeno 488.498 nezaposlenih osoba, što u odnosu na 31. decembar 2008. predstavlja povećanje za 5.377 osoba ili 1,11 posto.

Prema kvalifikacionoj strukturi nezaposlenih osoba u BiH, zaključno s 31.januarom 2009., najveći broj evidentiranih nezaposlenih su osobe s trećim stepenom obrazovanja (KV 171.409 ili 35,09 posto) te NKV radnici 163.499 ili 33,47 posto.

Od ukupnog broja registriranih nezaposlenih, 19.630 ili 4,02 posto su osobe s fakultetskim obrazovanjem (VSS i VŠS).