|

Intel, Qualcomm i drugi proizvođači čipova obustavili isporuke Huaweiju

Intel, Qualcomm i drugi proizvođači čipova obustavili isporuke Huaweiju
70
Klix.ba
20.5.2019. u 19:55
143
komentara
70

dijeljenja
Intel, Qualcomm i drugi proizvođači čipova obustavili isporuke Huaweiju Foto: EPA-EFE
Pored toga što ostaje bez podrške za Android, Huawei ima još više razloga za brigu s obzirom da američki proizvođači čipova Intel, Qualcomm, Broadcom i Xilinx neće do daljnjeg dostavljati dijelove kineskom tehno gigantu, javlja Bloomberg.
Time će Huawei ostati bez potencijalno važnih komponenti, a naročito nakon što je danas i njemački Infineon iz predostrožnosti obustavio određene pošiljke Huaweiju.

Kineski tehnološki div ovisi o Intelovim čipovima, kako zbog svojih servera, tako i zbog računara kao što je MateBook X Pro. S druge strane, Broadcom i Xilinx isporučuju Huaweiju čipove za umrežavanje.

Iako Huawei izrađuje vlastite procesore za mnoge od svojih telefona, za neke čipove još uvijek treba Qualcomm.

Američki proizvođači čipova do sada nisu komentariali informacije o obustavi isporuke dijelova.

Huawei se priprema skladištenjem komponenata i dizajniranjem vlastitih čipova. Iz kompanije tvrde kako će kraj američko-kineskog trgovinskog rata stići dovoljno brzo da spriječi katastrofu.

Ukoliko trgovinski rat ne završi uskoro, Huawei će biti prisiljen ili pronaći alternative ili izgubiti važne dijelove svog poslovanja. Kini se to neće svidjeti jer će pad Huaweija imati dalekosežne posljedice za kinesku ekonomiju.

Podsjećamo, evropskim kompanijama koje proizvode čipove danas su naglo počele padati cijene dionica zbog prekida saradnje s Huaweijem.
Prijavi grešku


Komentari (143)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...