biznis
0

Intel kažnjen sa milijardu eura zbog davanja popusta

SRNA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Evropska komisija izrekla je danas rekordnu kaznu od 1,06 milijardi eura kompaniji za proizvodnju kompjuterskih čipova Intel i naredila joj da obustavi ilegalno davanje popusta kako bi potisnula svog rivala AMD.

"Intel je oštetio milione evropskih potrošača višegodišnjim namjernim potiskivanjem konkurencije sa tržišta kompjuterskih čipova", saopštila je komesar EU za konkurentnost Neelie Kroes.

Komisija navodi da je američki Intel plaćao proizvođačima kompjutera da odgode ili otkažu planove o predstavljanju proizvoda sa AMD-ovim čipovima i davao ilegalne, tajne popuste da bi proizvođači koristili uglavnom ili isključivo Intelove čipove.

EK je naredila Intelu da "odmah prekine ovu nezakonitu praksu" i napomenula da kompanija ima pravo da daje popuste na svoje proizvode, ali u skladu sa zakonskim odredbama.

Ovo je najveća kazna izrečena jednoj kompaniji, veća od 896 miliona eura sa koliko je prošle godine kažnjen proizvođač stakla Sent Groben zbog namještanja cijena, odnosno 497 miliona eura kazne Microsoftu 2004. godine zbog monopolskog ponašanja na tržištu.