biznis
13

Promo / Integralna logistika u BiH i outsourcing logistike

Integralog d.o.o. Sarajevo bavi se integralnom logistikom - skladištenjem, manipulacijom i distribucijom raznih vrsta roba, po potrebi i međunarodnim transportom, te carinskim posredovanjem.

Sa radom su počeli 2009. godine u Hrvatskoj, a 2014. poslovanje su proširili i na područje Bosne i Hercegovine. U kompaniji Integralog ističu da su na ovu ideju došli zbog toga što bh. tržište smatraju interesantnim i punim potencijala, posebno zbog toga što ne nudi veliki broj specijalizovanih firmi za integralnu logistiku. Ovo je ujedno bilo i prvo međunarodno iskustvo Integraloga.

"Implementacija radnih procesa i prilagodba sistema rada našim klijentima i zaposlenicima bila je dosta izazovna i zahtjevna. Mi u menadžmentu smo nastojali taj naš 'know-how' prenijeti na nove uposlenike te klijentima u BiH ponuditi novu specifičnu uslugu na jednom mjestu", izjavio je Dženan Korjenić, direktor Integraloga. Iako im je početak bio težak, Integralog je i tri godine poslije još uvijek tu, a kompanija bilježi rast i napredak iz dana u dan, dodaju.

Integralog trenutno posluje na jednoj lokaciji u Sarajevu i na dvije u Zagrebu. Kompanija broji 27 uposlenika u BiH te 98 u Hrvatskoj, sa ukupnim skladišnim kapacitetom od cca 16.000 paletnih mjesta na cca 15.000 m2. Integralog u voznom parku raspolaže sa četiri kombija, jednim dostavnim vozilom, te četiri skutera za hitne gradske dostave. Osim toga, kompanija ima i ugovorne prijevoznike te je povezana sa distribucijskim mrežama kojima pokrivaju cijelu BiH tako da klijentima mogu pružiti usluge dostave robe u 24, 48 ili više sati, ovisno o potrebama klijenta.

"Bosanskohercegovačko logističko tržište većinom se sastoji od međunarodnih i multinacionalnih, a manje domaćih prijevozničkih ili ex špediterskih firmi, koje su se uslugama skladištenja kao komplementarnim uslugama počele baviti naknadno uz svoje prvenstveno prijevozničke usluge za razliku od Integraloga koji je proizašao iz skladišnog poslovanja kao osnovne djelatnosti", pojasnio je gospodin Korjenić.

"Na svoje poslovanje smo izrazito ponosni, bez obzira na ne baš idealne uslove koji nas okružuju. Ponosni smo i zbog činjenice da smo firmu pokrenuli prije tri godine i da već imamo konstantnu stopu rasta. Ono čime nismo pretjerano zadovoljni je, po nama, nedovoljno priznavanje specijalističkog poslovanja na tržištu Bosne i Hercegovine, gdje veliki broj firmi obavlja dosta djelatnosti, a ne bavi se svojim 'core businessom'", kazao je Korjenić.

Ističu i kako nove tehnologije (internet, komunikacije i drugo) značajno olakšavaju logistički posao, jer je primjenom novih tehnologija taj proces značajno ubrzan.

Pod relativno nove tehnologije koje također olakšavaju logistički posao svrstavaju i posebne softvere za vođenje skladišnog poslovanja – WMS-ove (Warehouse management system) koji značajno doprinose logističkom poslovanju, ali i preciznosti samih procesa skladištenja.

"Logistika i nove tehnologije su jako povezane i 'guraju' jedna drugu prema naprijed, a sve u cilju većeg zadovoljstva krajnjeg potrošača koji svoj željeni proizvod želi dobiti čim prije – da li na policu trgovine u kojoj najčešće kupuje ili čak sve više i na svoj kućni prag. Bosanskohercegovačke firme, nažalost, rijetko prate te trendove – neke više, neke manje, ali generalno su ih prinuđene pratiti, jer ako ih ne prate, počinju zaostajati za svojom konkurencijom", navodi gospodin Korjenić.

Cilj kompanije je, kako ističu, kvalitetnim i pouzdanim logističkim rješenjima kontinuirano postizati zadovoljstvo klijenata, pozicionirati se kao siguran partner u cijeloj regiji, ali i postati prvi regionalni izbor u segmentu integralne logistike.

Prednosti outsourcinga logistike – ugovaranja logističkih procesa sa logističkom kućom koja se time bavi – u ovom slučaju sa Integralog-om su:

  • Logistika – je njima, za razliku od klijenata, osnovna djelatnost kojom se bave sve vrijemesvakog radnog dana.
  • Bolja organizacija – stalno se radi na postavljanju procesa rada u skladištu i distribuciji (pa i u međunarodnom prijevozu i carinjenju) na najoptimalniji način.
  • Fleksibilnost - uvijek su u situaciji brzo reagirati pri vršnim opterećenjima koje klijent postavlja
  • Varijabilni su trošak – u saradnji sa njima trošak logistike također postaje varijabilan.

Planovi kompanije Integralog u budućnosti vezani su uz daljnje unapređenje kvalitete i dijapazona usluga, te nastavak širenja na bh. tržištu i regionu. Također, ističu, planiraju ulagati u tehnologiju, resurse – ljude i njihovo znanje jer to smatraju najbitnijim za održiv rast i razvoj neke firme, ali i u infrastrukturu. "Kad to kažemo mislimo na jačanje pozicije na tržištu ali i na regionalno širenje budući da smo nedavno započeli sa operativnim poslovanjem i u Srbiji", dodaje Dženan Korjenić.