biznis
0

Inspektori porezne uprave FBiH utvrdili 27 miliona KM dužnih obaveza po osnovu poreza i doprinosa na plaće

FENA
U saradnji s Federalnom upravom za inspekcijske poslove 36 inspektora Porezne uprave Federacije BiH uključenih u provođenje aktivnosti kontrole rada nacrno od 2. do 27. jula izvršili su 1.239 inspekcijskih nadzora.

Zbog utvrđenih nepravilnosti upošljavanja neprijavljenih radnika i rada bez odobrenja nadležnog organa izdata su 193 rješenja o privremenoj obustavi poslovnih aktivnosti, tj. privremena zabrana rada i zatečena su 162 neprijavljena radnika.

U skladu sa Zakonom o prekršajima, a u okviru nadležnosti Porezne uprave FBiH zbog utvrđenih nepravilnosti izdato je 100 prekršajnih naloga u vrijednosti 131.190 KM.

Porezni inspektori utvrdili su i obaveze poreza na plaću i doprinosa na plaće i iz plaća u iznosu od 27.031.340,89 KM.

Pored poduzetih aktivnosti u akciji kontrole rada nacrno, 16 inspektora Porezne uprave FBiH od 12. do 17. jula izvršilo je pojačan inspekcijski nadzor kod poreznih obveznika koji su već bili predmet kontrole u toj akciji, a zbog sumnji da su pred najavljenu aktivnost radnike poslali na godišnji odmor.

Porezna uprava Federacije BiH u saopćenju za javnost navodi da će i u narednom periodu u skladu sa zakonom utvrđenim nadležnostima poduzimati aktivnosti na poboljšanju naplate doprinosa i ostalih prihoda i na suzbijanju rada nacrno.