IT kompanija
353

Infobip svečano otvorio kampus veličine 17.000 kvadratnih metara

Kompanija Infobip već odavno opravdava status jedne od vodećih IT kompanija u Bosni i Hercegovini, čiji ured u Sarajevu danas upošljava više od 100 mladih stručnjaka iz različitih oblasti, dajući im priliku za rad sa najvećim međunarodnim brendovima, poput Facebooka, Ubera, Vibera, WhatsAppa i brojnih drugih.

Za njih nema stajanja i svakodnevno nastavljaju svoje širenje na regionalnom ali i globalnom nivou, a dokaz tome je i nedavno otvoren glavni kampus ovog tech giganta koji se prostire na impresivnih na 17.000 kvadratnih metara, svečano otvoren u Vodnjanu, pred 200-tinjak gostiju i poslovnih partnera iz svih krajeva svijeta te najvišim državnim dužnosnicima.

Naša jedina konstanta je da smo uvijek na početku, i samo s takvim stavom možemo nastaviti rasti i raditi dalje na našoj viziji, rekao je na svečanom otvorenju osnivač Infobipa Silvio Kutić, iz čijih ranih programerskih poduhvata je nastao Infobip, koji će kasnije prerasti u jednu od vodećih svjetskih platformi za obradu i dostavljanje poruka.

Kompanija je pod imenom Infobip registrovana u martu 2006. Za nju su tada radili samo njeni osnivači, mladi programeri Silvio Kutić i Izabel Jelenić, a prvi ured imali su u poduzetničkom inkubatoru Istarske razvojne agencije u Puli.

Ured u Zagrebu otvaraju 2009., a nakon toga šire operacije u inostranstvo – na Daleki Istok putem regionalnog ureda u Kuala Lumpuru, u Rusiju kroz veliki ured u Moskvi, u Afriku kroz baze u Južnoj Africi i Nigeriji. Rast u Latinskoj Americi bilježe u posljednje 3 godine, kao i u Indiji. Putem poslovnice u Vancouveru koju otvara 2011. kompanija vodi američke klijente, a ovih su dana vrata otvorili i uredi u New Yorku i San Franciscu. Jedno od najvećih tržišta koje ova kompanija pokriva – tržište Bliskog Istoka i Jugozapadne Azije, vodi se iz sarajevskog ureda, drugog po redu najvećeg Infobipovog ureda u svijetu i jednog od njegovih najvažnijih razvojnih centara.

Kompanija posluje u zahtjevnoj globalnoj niši, s jakom konkurencijom i prilikama koje se svakodnevno mijenjaju.

Očekuje nas puno rada na razvoju proizvoda, zatim daljnja konsolidacija operacija u Kini, Japanu, Australiji i Sjedinjenim Državama. Pred nama je uvijek puno posla, a daljnji uspjeh će ovisiti o našoj sposobnosti da brzo učimo i prilagođavamo se, izmjenjujemo znanja i inoviramo i u tom je smislu ovaj Kampus od vrlo velike važnosti, poručili su iz kompanije na svečanom otvorenju u Vodnjanu.

O Kampusu

• Građen po uzoru na najmodernije IT i univerzitetske organizacije, Kampus u Vodnjanu prostire se na zemljištu veličine oko 17.000 kvadratnih metara, a čine ga poslovna zgrada veličine 5.600 kvadratnih metara s prizemljem i dva sprata, zgrade za privremeni smještaj zaposlenika veličine 1.900 kvadratnih metara, te parking i okoliš. • Kampus spada u najviši energetski razred, što znači da je odlično izoliran i da troši vrlo malo energije za grijanje i hlađenje. Glavna zgrada ima 3 toplotne pumpe, a stambeni objekti imaju i solarne panele koji proizvode energiju za grijanje vode. • Čitav Kampus gotovo da uopšte ne proizvodi CO2 • Krovne padavinske vode se skupljaju u spremnik od 200 m3 i koristit će se za navodnjavanje parka. • Implementirana su najkvalitetnija rješenja za uredske prostore koja su trenutno dostupna na tržištu. Postavljena je pametna rasvjeta i pametne zavjese za automatsku regulaciju boje i intenziteta svjetlosti u uredskim prostorima, što je važno zbog rada na monitorima. Stakla na poslovnoj zgradi propuštaju vrlo malo insolacije, a stolovi i stolice su vrhunske kvalitete kako bi omogućili što ergonomičniji rad. • U prizemlju je budući restoran za zaposlene, open-space uredski prostori, zatim prostorije za održavanje interne Akademije, te budući fitness centar i dvorana za skvoš, koji su namijenjeni zaposlenicima. • Na prvom spratu se nalazi većina open-space uredskih prostora dok je drugi sprat uglavnom reprezentativnog karaktera, namijenjen za održavanje većih sastanaka, radionica i prijem poslovnih partnera. • Stambeni dio Kampusa je izveden kao tri međusobno povezane kuće s 21 moderno opremljenom sobom i 5 apartmana. Tu su i prostori za druženje, kuhinja, terase i podrum koji se uređuje u stilu moderne konobe s ognjištem. • Pored glavne i stambene zgrade, Kampus čine odbojkaško i košarkaško igralište, budući zeleni park i parking za više od 100 automobila. • Iz kompleksa se pruža pogled na more i obližnje Brijune.

Ukoliko želite postati dio Infobipovog tima u Sarajevu i biti dijelom ove svjetske kompanije, prijavite se na trenutno otvorene pozicije klikom na LINK ili nam preporučite svoje prijatelje i poznanike putem email adrese [email protected].