IKT liderke
24

Infobip i IT Girls vas pozivaju na "Druženje sa inženjerkama"

Statistike su neumoljive kada je riječ o položaju žena u informaciono-komunikacijskoj industriji u svijetu. Svega 6 posto izvršnih direktora stotinu najvećih tehnoloških kompanija u svijetu čine žene, dok od 7 miliona ljudi koji rade u sektoru informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT) samo je 30 posto žena.

Pomalo paradoksalna je činjenica da zastupljenost žena biva sve manja u ovoj oblasti, obzirom na ekspanziju koju IKT industrija doživljava na globalnom planu. Uzroke možemo tražiti već u obrazovnom planu i programu, gdje na nivou EU, od 1.000 žena koje steknu visokoškolsko obrazovanje, samo ih je 29 sa diplomom iz informatike ili slične oblasti, a samo 4 rade u oblasti IKT-a. Istraživanja u EU pokazuju da će zbog povećane različitosti u potražnji i vještinama na radnom tržištu do 2020. godine postojati deficit od 900.000 kvalificiranih radnika u IKT sektoru.

Kakav je položaj žena u IKT industriji u BiH? Da li su zastupljenije u informaciono-tehnološkim kompanijama više nego što je to svjetski prosjek, te kakav trend se predviđa za narednih par godina kada govorimo o našoj zemlji i regionu? Infobip je simbolično, na Međunarodni dan žena, udružio snage sa IT Girls, inicijativom podržanom od Ujedinjenih nacija u BiH, te će 8. marta predstaviti kako je biti žena u IKT industriji. Inženjerke koje se nalaze na vodećim pozicijama u Infobipu će podijeliti svoje životne i profesionalne priče o svom putu kroz ovu industriju, te dati bliži uvid koji su izazovi s kojima su se suočavale i s kojima se susreću i danas, ali i koje su to pozitivnije strane koje ih motivišu za razvoj i dalji ostanak u ovoj industriji.

Infobip po mnogo čemu odskače od ovdašnjih ICT kompanija, a tome u prilog govori i podatak da je u strukturi uposlenika ove kompanije na globalnom nivou 35 posto žena, što prevazilazi statistike i nekih od najvećih svjetskih divova poput Googlea, gdje u ukupnom broju uposlenih žene čine 30 posto, a u ostalim tehnološkim kompanijama zastupljene su u još manjem procentu.

"Ovaj 8. mart odlučili smo obilježiti na nešto drugačiji način. Radimo u industriji koja, prema svim pokazateljima, nije naklonjena ženama. Međutim, mi želimo pokazati da postoje izuzeci, odnosno kompanije koje prepoznaju i priznaju puni potencijal žena u ovoj industriji, a Infobip je najbolji takav primjer. U rukovodećoj strukturi Infobipa na globalnom nivou, žene su na čelu tri velike regije, regije Srednjeg Istoka i Sjeverne Afrike (MENA), CIS regije, te na vodećoj poziciji regije Indije.

U ukupnoj strukturi Infobipa, žene čine 35 posto od svih uposlenih, i to je nešto na što smo, kada pogledate svjetske statistike, itekako ponosni", poručuju iz Infobipa.

"Na ovaj historijski važan datum, odlučili smo, zajedno sa predstavnicama projekta IT Girls, dati naš doprinos u pravcu osnaživanja djevojaka i žena da se više uključe u ovu industriju, te da pokažemo da u njihovoj neposrednoj blizini postoje kompanije poput Infobipa, u kojima mogu graditi i razvijati sebe, te time dati svoj doprinos ovom itekako izazovnom ali i uzbudljivom sektoru", ističu iz ove kompanije.

O tome kakve statistike karakterišu IKT tržište BiH i regiona, govorit će predstavnice IT Girls inicijative. "IT Girls podržava kompanije u promovisanju bolje rodne zastupljenosti, te stvaranju više prilika za žene i djevojčice u IKT svijetu. Na ovom druženju prisustvovat će i neke od učesnica #PostaniITGirl treninga, koje će zasigurno imati priliku saznati više o poslu programerke, ali i generalno IKT inženjerki u BiH. Takvi primjeri su nam zaista potrebni, te nam je izuzetno drago što je kompanija Infobip prepoznala potrebu za organizacijom jednog ovakvog druženja sa svojim zaposlenicama", izjavila je Aleksandra Kuljanin, članica IT Girls tima.

Događaj je otvorenog tipa, te svi zainteresirani mogu doći na druženje zakazano za 8. mart sa početkom u 11 sati, u Networksu, Skenderpašina 1a, a više informacija je dostupno i na službenoj Facebook event stranici.