biznis
0

Industrijska proizvodnja u ZDK veća za 17,3 posto

FENA
Zenica
Zenica
Industrijska proizvodnja u Zeničko-dobojskom kantonu u prvih 10 mjeseci 2007. godine zabilježila je rast od 17,3 posto u odnosu na isti period 2006. godine. U odnosu na stopu rasta industrijske proizvodnje u FBiH od 11,2 posto, proizviodnja u ZDK veća je za 6,1 procentnih poena.

"Možemo biti zadovoljni privrednim rezultatima koji su u ovoj godini zabilježeni na području Zeničko – dobojskog kantona. Ovaj dio BiH najveći je izvoznik, struktura zaposlenih je najpovoljnija, a pokrivenost uvoza izvozom iznosi odličnih 77,38 posto", izjavio je Šefkija Botonjić, predsjednik Privredne komore ZDK-a.

Prema podacima PK ZDK, ovaj kanton lider je kada su u pitanju investicije u BiH.

"Arcelor Mittal i Natron Hayat uložili su sredstva u pokretanje integralne proizvodnje, CIMOS je investirao u novu livnicu u Zenici, dok su druga preduzeća poput Preventa, Man Hummela i Tvornice cementa Kakanj investirala u poboljšanje kvaliteta i povećanje proizvodnje", kaže Botonjić.

U Privrednoj komori ZDK ipak nisu zadovoljni stepenom zaposlenosti. U kantonu je krajem septembra radilo 68.743 osobe, dok je na posao čekalo 68.788. Od ukupnog broja zaposlenih, u privredi radi 77,5 posto, što prema Botonjićevim riječima predstavlja dobar rezultat.

"Trend rasta broja nezaposlenih u ovoj godini je zaustavljen i tako na kraju poslovne godine imamo 3 posto više zaposlenih i 1,3 posto manje nezaposlenih. Procenti su niski ali ipak je primjetno poboljšanje", kazao je Botonjić.

Tokom 2007. godine najznačajniji rast proizvodnje zabilježen je u izdavačakoj i štamparskoj djelatnosti, metalskoj industriji, proizvodnji namještaja i preradi kože, dok je pad proizvodnje zabilježen u preradi drveta, proizvodnji tekstila i električnih mašina.