biznis
0

Industrijska proizvodnja u Češkoj raste pet puta brže nego u EU

FENA
Godišnji tempo rasta industrijske proizvodnje u Češkoj u februaru je povećan na 15,4 odsto, objavio je Češki statistički ured, uz napomenu da su za to najzaslužnije proizvodnja automobila i elektronike.

U zemljama Evropske Unije, podseća se u saopćenju, prema podacima statističke službe EU, Evrostata, rast je iznosio 3,5 odsto. Na rast češke industrije najviše su uticali proizvodnja električnih i optičkih uređaja i saobraćajnih sredstava, dok je opala proizvodnja i distribucija električne energije, gasa i vode.

U odnosu na prethodni mjesec, industrijska proizvodnja je povećana za 1,9 odsto. Godišnji rast obima prometa dostigao je 16,8 odsto, a nove porudžbine, među kojima prednjače one iz EU, 14,1 odsto.

"Češka je, zajedno sa Slovačkom, 'automobilski Detroit', a u srednjoj Evropi drži primat i u proizvodnji kompjutera. Za tri godine bit ćemo i najveći evropski proizvođači tankih ekrana", rekao je analitičar "Rajfajzen banke" (Raiffeisenbank) Aleš Mihl.

Elektronika je, prema njemu, već prevazišla automobile i postala je najdinamičnija industrijska grana u Češkoj. U tom sektoru proizvodnja je porasla 41,2 odsto, što je ukupnom rastu industrije pomoglo sa 4,6 procentna boda. Automobili su mogli da se pohvale rastom od "samo" 16,4 odsto, ili 3,6 odsto ukupnog rasta, dodao je Mihl.

On je procjenio da će se rast češke industrije u narednih pet do šest godina kretati oko sedam odsto godišnje. Prosečan broj zaposlenih u industriji u februaru je povećan 2,6 odsto na godišnjem nivou, za 29.800 radnika. Najviše novih radnika našlo je posao u proizvodnji električnih i optičkih uređaja i proizvoda od gume i plastike. Otpuštanja je, prema podacima Češkog statističkog ureda, najviše bilo u proizvodnji kože i eksploataciji energetskih sirovina.

Prosječna nominalna mjesečna plata u februaru je u industrijskim firmama bila 18.709 kruna (669 evra), što predstavlja godišnji rast od 6,8 odsto. Cjena radnog sata porasla je prosječno 7,3 odsto, a produktivnost rada je, kako prenose mediji, skočila za 13 odsto.