|

Industrijska proizvodnja porasla najviše u pet mjeseci

Industrijska proizvodnja porasla najviše u pet mjeseci
0
F
FENA
14.1.2011. u 20:41
0
komentara
0

dijeljenja
Industrijska proizvodnja porasla najviše u pet mjeseci
Industrijska proizvodnja je u decembru u SAD-u porasla najviše za posljednjih pet mjeseci, pokazali su u petak zvanični podaci, što je toj najvećoj svjetskoj privredi pružilo solidan zamah na početku 2011. godine.
Američka Uprava federalnih rezervi (FED) saopćila je da je aktivnost fabrika, rudnika i elektroenergetskih preduzeća u SAD-u prošlog mjeseca porasla za 0,8 posto, kao i da je industrijska proizvodnja tokom 2010. rasla svakog mjeseca osim jednog, prenosi AP.

Otkad je u junu 2009. zbog recesije dotakla svoj minimum, američka industrijska proizvodnja je dosad porasla za ukupno 11 posto, ali je i dalje šest posto niža u odnosu na rekord iz septembra 2007.

Prerađivačka industrija, koja ima najveći udio u industrijskoj proizvodnji, porasla je u decembru za 0,4 posto, što je šesti mjesec rasta zaredom. Prema podacima FED-a, rast proizvodnje su ostvarili proizvođači računara i elektronske opreme, odjeće, hemikalija i drugog, dok je proizvodnja automobila pala.

Rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji je, međutim, tek nedavno počeo da utječe na rast zapošljavanja u fabrikama. Tako je u decembru broj zaposlenih u preradi povećan za 10.000, što je prvi rast od jula 2010.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.