SAD
0

Industrijska proizvodnja porasla najviše u pet mjeseci

FENA
Industrijska proizvodnja je u decembru u SAD-u porasla najviše za posljednjih pet mjeseci, pokazali su u petak zvanični podaci, što je toj najvećoj svjetskoj privredi pružilo solidan zamah na početku 2011. godine.

Američka Uprava federalnih rezervi (FED) saopćila je da je aktivnost fabrika, rudnika i elektroenergetskih preduzeća u SAD-u prošlog mjeseca porasla za 0,8 posto, kao i da je industrijska proizvodnja tokom 2010. rasla svakog mjeseca osim jednog, prenosi AP.

Otkad je u junu 2009. zbog recesije dotakla svoj minimum, američka industrijska proizvodnja je dosad porasla za ukupno 11 posto, ali je i dalje šest posto niža u odnosu na rekord iz septembra 2007.

Prerađivačka industrija, koja ima najveći udio u industrijskoj proizvodnji, porasla je u decembru za 0,4 posto, što je šesti mjesec rasta zaredom. Prema podacima FED-a, rast proizvodnje su ostvarili proizvođači računara i elektronske opreme, odjeće, hemikalija i drugog, dok je proizvodnja automobila pala.

Rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji je, međutim, tek nedavno počeo da utječe na rast zapošljavanja u fabrikama. Tako je u decembru broj zaposlenih u preradi povećan za 10.000, što je prvi rast od jula 2010.