Oporavak krajem aprila
103

Industrijska postrojenja nastavljaju rad u kineskom Wuhanu, epicentri epidemije

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pojedina ključna industrijska postrojenja u kineskom Wuhanu, koji je u epicentru epidemije virusa korona, dobila su odobrenje da danas nastave rad, dan nakon što je predsjednik Xi Jinping prvi put posjetio ovaj grad od početka zdravstvene krize.

Grad od 11 miliona stanovnika u blokadi je od kraja januara, ali je predsjednikova posjeta bila signal da je ostvarena prevaga u naporima vlasti da suzbiju epidemiju.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, u Kini je virusom zaraženo 80.909 ljudi, a umrla je 3.161 osoba. U odnosu na prethodni izvještaj, to je povećanje broja zaraženih za 131, a umrlih za tri.

Vlasti širom zemlje počele su da ublažavaju vanredne mjere, uključujući popuštanje ograničenja putovanja.

Uprava provincije Hubei, čiji je Wuhan glavni grad, objavila je na svom veb-sajtu da na posao mogu da se vrate zaposleni u javnom prevozu i oni koji rade u proizvodnji medicinskih zaliha i uobičajenih potrepština.

Ostali industrijski pogoni mogu da obnove rad ako dobiju dozvolu nadležnih službi, dodaje se u saopštenju.

Wuhan je poznat kao "kineski Detroit", pošto se u ovom gradu proizvodi blizu deset odsto kineskih automobila, a tu su i centri više stotina kompanija koje prave dijelove.

Kineska privreda i dalje funkcioniše na nivou koji je za oko 25 posto niži od uobičajenog, a potpuno obnavljanje aktivnosti očekuje se do kraja aprila, navodi se u prognozi Fransoaza Huanga, višeg ekonomiste u firmi "Uler Herm".