biznis
0

Indija ima najviše milijardera u Aziji

Sarajevo-x.com
Lakshmi Mittal
Lakshmi Mittal
Prema Forbesovoj godišnjoj listi najbogatijih ljudi svijeta od svih azijskih zemalja u Indiji trenutno živi najveći broj milijardera sa ukupnim bogatstvom od 191 milijardu dolara.

Indija je sa svojih 36 milijardera preskočila Japan koji se može pohvaliti sa 24 milijardera. Japan je u ipak posljednjih dva desetljeća imao najviše bogataša na području Azije.

Na samom vrhu indijskog kluba milijardera nalazi se gigant industrije čelika Lakshmi Mittal sa bogatstvom neto vrijednosti od 33 milijarde dolara.

Globalno, ove godine je primjećen rekordan porast broja milijardera - 946 milijardera u odnosu na prošlogodišnjih 793 milijardera.

"Ovo je bila plodna godina za Aziju, i Indija i Kina su ostvarile veliku dobit", objsnila je Luisa Kroll, jedna od urednica Forbesa. Prema najnovijoj listi bogataša svijeta u Kini i Hong Kongu ukupno živi 41 miljarder.

Prema Forbesu 56-godišnji Mittal je peta najbogatija osoba na svijetu.

Ostali bogataši indijskog porijekla su Mukesh i Anil Ambani iz kompanije Reliance, direktor Wiproa Azim Premji, predsjednik grupacije Bharti Group Sunil Mittal i predsjednik grupacije Aditya Birla Group Kumar Mangalam Birla.

U posljednjih nekoliko godina u Indiji je ostvaren impresivan ekonomski rast, iako mnogi smatraju da je siromašni dio populacije izostavljen iz ovog procesa.