{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Indija i Kazahstan na čelu uzimanja stranih kredita

F
29.5.2007. u 13:25
0
0
Indija i Kazahstan na čelu uzimanja stranih kredita
0
Indija i Kazahstan na čelu uzimanja stranih kredita
Tokovi neto privatnog kapitala prema zemljama u razvoju dostigli su rekord od 647 milijardi američkih dolara u 2006., mada je stopa rasta ovih tokova usporena s 34 procenta u 2005. godini na 17 procenata u 2006.
Sve jače zemlje u Evropi privlačile su sve veći udio ukupnih tokova, a finansiranje kapitalom je poraslo mnogo brže nego finansiranje iz zadužvanja, kaže se u izvještaju Global Development Finance 2007.

Uprkos obavezivanjima donatora, tokovi pomoći su bili razočaravajući, a tranzicija od službenih ka privatnim izvorima finansiranja se nastavila.

Kako je saopćeno iz Ureda Svjetske banke u BiH godišnji izvještaj Svjetske banke predviđa da će veće kamatne stope i pojavljivanje ograničenja kapaciteta usporiti vrlo brzi rast zemalja u razvoju iz proteklih godina s globalnim padom rasta sa četiri procenta u 2006. na oko 3,5 procenata 2009.

U 2006. privatne i državne kompanije u zemljama u razvoju prikupile su 333 milijarde dolara putem konzorcijskih bankarskih kredita i izdavanja međunarodnih obveznica - u odnosu na približno 88 milijardi dolara u 2002. godini.

Regionalno, firme iz zemalja u nastajanju u Evropi i Centralnoj Aziji ističu se s dugom koji se povećao za 135 milijardi dolara 2006. Finansijske korporacije, posebno banke iz Indije, Kazahstana, Ruske Federacije i Turske su na samom pročelju ovog očitog buma stranih kredita.

Cjelokupna slika tržišta duga u 2006. godini je mješovita: iako se inostrano zaduživanje od međunarodnog bankarskog sistema jako povećalo, izdavanje netoobveznica od ekonomija na tržištima u nastajanju se smanjilo budući da suvereni izdavatelji koji drže velike rezerve strane valute imaju manje potreba za vanjskim zaduživanjem, navodi se u izvještaju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: