{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Indija dobila zajam od 600 miliona dolara za energetiku

F
1.4.2008. u 13:11
0
0
Indija dobila zajam od 600 miliona dolara za energetiku
0
Indija dobila zajam od 600 miliona dolara za energetiku
Azijska banka za razvoj (ADB) je danas saopćila da je Indiji odobrila zajam od 600 miliona dolara za pomoć u finansiranju ambicioznog projekta proširenja elektrodistributivne mreže i priključenja područja pogođenih restrikcijama na stabilne, ekološke izvore energije, javljaju agencije.
U saopćenju se navodi da će banka, sa sjedištem u Manili, do kraja godine razmotriti odobravanje i drugog kredita od 400 miliona dolara za realizaciju spomenutog projekta, čiji je nosilac indijska elektroenergetska korporacija Power Grid Corporation, prenijela je agencija DPA.

Zajam od 600 miliona dolara će poslužiti za finansiranje izgradnje sistema dalekovoda pod visokim naponom za prijenos električne energije proizvedene u hidroelektranama na sjeveru i sjeveroistoku Indije na zapad, gdje vlada hronični manjak struje.

Očekuje se da će potrošnja električne energije u Indiji rasti brzinom od osam posto godišnje. Više od 80 odsto sela u toj zemlji trenutno ima električnu energiju, ali zato samo 44 posto indijskih domaćinstava ima pristup elektromreži, a taj procent u ruralnim područjima pada na 33.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: