{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Indeks cijena proizvođača industrijskih proizvoda viši za 0,5 %

F
FENA
16.1.2009. u 11:00
0
0
Indeks cijena proizvođača industrijskih proizvoda viši za 0,5 %
0
Indeks cijena proizvođača industrijskih proizvoda viši za 0,5 %
Ukupan indeks cijena industrijskih proizvoda u decembru 2008.godine u Federaciji BiH viši je za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, podaci su Federalnog zavoda za statistku.
Posmatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, indeks cijena energije viši je za 1,2 posto, a intermedijarnih proizvoda, osim energije za 0,5 posto.

Pad indeksa cijena je registriran kod kapitalnih proizvoda i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto.

Posmatrano po odjeljcima, rast indeksa cijena je registriran kod proizvodnje proizvoda od metala, osim mašina i opreme za četiri posto, proizvodnje metala za 2,6 posto, vađenja ugljena i treseta za 1,4 posto, snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i toplom vodom za 1,2 posto i proizvodnje celuloze, papira i proizvoda od papira za 0,7 posto.

Pad indeksa cijena je registriran kod proizvodnje električnih mašina i aparata za 4,3 posto, proizvodnje proizvoda od gume i plastike za četiri posto, proizvodnje kemikalija i kemijskih proizvoda za 1,7 posto, prerade kože, izrade galanterije i obuće za 0,2 posto i proizvodnje hrane i pića za 0,1 posto.

Ukupan indeks cijena proizvođača industrijskih proizvoda u decembru 2008.godine viši je za 7,8 posto u odnosu na prosječan indeks iz 2007. godine, a u odnosu na decembar 2007.godine viši je za 4,6 posto.

Za 12 mjeseci 2008. u odnosu na isti period prethodne godine indeks cijena proizvođača industrijskih proizvoda je viši za 6,7 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: