biznis
0

INA-MOL najbolji ponuđač za sanaciju Energopetrola

NINA
Prema prvim preliminarnim podacima, najbolju ponudu za sanaciju privrednog društva Energopetrol dala je hrvatsko-mađarska kompanija INA-MOL.

Naime, Komisija za odabir novog partnera Vlade Federacije BiH otvorila je danas ponude za iskazivanje interesa za ulaganje i stjecanje vlasništva u tom preduzeću.

INA-MOL je ponudila 60 miliona maraka za pokriće gubitaka društva, investiciju od 150 miliona maraka, preuzimanje 1.059 stalno zaposlenih radnika na rok od tri godine i 10 miliona maraka za Vladin paket dionica.

Drugi ponuđač - Euroinžinjering Tuzla ponudio je trogodišnje investicije u visini od 28,6 milijuna maraka, 63 miliona za sanaciju poduzeća i 25 miliona državi za preuzimanje društva.

Treći ponuđač je slovenski OMV-Adrijatic holding iz Kopra koji je spreman preuzeti dug Energopetrola u visini od 26 miliona maraka i investirati 33 milijuna.

Prema riječima federalnog ministra energetike i rudarstva Izeta Žigića, vlada je 12. oktobra raspisala pretkvalifikaciju javnog poziva za novog partnera koji će biti suvlasnik Energopetrola u minimalnoj razini 50 plus jedan posto, a maksimalnom 67 posto, koliko je udio Vlade u tom poduzeću.

''Primili smo osam ponuda, a nakon uvida u stanje u Energopetrolu stigle su četiri ponude. Od daljnjeg natjecanja odustao je Petrol iz Ljubljane, tako da su relevantne samo ponude Euroinžinjeringa, INE-MOL i OMV-a'', dodao je Žigić.