{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ina i Mol bi ove sedmice trebali preuzeti Energopetrol

F
26.3.2007. u 11:59
0
0
Ina i Mol bi ove sedmice trebali preuzeti Energopetrol
0
Ina i Mol bi ove sedmice trebali preuzeti Energopetrol
Početkom ove sedmice očekujemo da ćemo od nadležnih institucija Federacije BiH dobiti dokumente o stjecanju većinskog vlasništva nad sarajevskim Energopetrolom, izjavio je Tomislav Dragičević, predsjednik Uprave Ine, prenosi danas zagrebački Vjesnik.
Većinski udjel u ovoj kompaniji Ina preuzima zajedno sa svojim strateškim partnerom mađarskim Molom.

Nakon što je Konkurencijsko vijeće BiH odlučilo da prelazak Energopetrola u vlasništvo Ine i Mola neće stvoriti monopolistu na naftnom tržištu BiH, hrvatsko-mađarski konzorcij uplatio je ugovorenih 36 miliona eura.

Od toga je 60,195 miliona KM (30,8 miliona eura) bilo za dokapitalizaciju firme, a ostatak je uplaćen na račun Vlade Federacije BiH za preuzimanje njenih 67 posto udjela u kompaniji. Vlada FBiH zadržat će 22 posto vlasničkog udjela, a mali dioničari 11 posto.

Odmah nakon toga, kako piše Vjesnik, sastat će se Nadzorni odbor Energopetrola i sazvati skupštinu kompanije koja se mora održati u roku od mjesec dana. Na toj će skupštini Ina i Mol ravnopravno imenovati novu upravu tako da će potkraj aprila ili početkom maja novi vlasnici dovršiti preuzimanje sarajevske kompanije.

Na toj skupštini očekuje se odluka o dogovorenom izdvajanju naftnih terminala u Pločama, Blažuju, Živinicama, Bihaću i Mostaru sa stotinjak zaposlenih iz Energopetrola, jer oni ostaju u vlasništvu FBiH. Njihovo izdvajanje predviđeno je ugovorom o dokapitalizaciji koji su potpisali čelnici federalne vlade, Ine, Mola i Energopetrola.

Inače, konzorcij Ina-Mol obvezao se federalnoj vladi za 67 posto dionica Energopetrola odnosno 65 benzinskih pumpi i dvije upravne zgrade platiti 10,2 miliona KM (oko 5,2 miliona eura). Ugovorom je također dogovorena dokapitalizacija Energopetrola sa 60,195 miliona KM (oko 30,8 miliona eura), što će se iskoristiti za vraćanje velikih dugova.

Konzorcij će u sljedeće tri godine u razvoj kompanije uložiti još 150 miliona KM (oko 75 miliona eura), a u zapošljavanje i zbrinjavanje svih 1.059 zaposlenika 4,5 miliona KM (oko 2,25 miliona eura).
Veći dio radit će na benzinskim pumpama, a dio će nakon edukacije biti u postrojenjima Ine i Mola u drugim državama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: