Povećanje kapitala banke
0

Imenovan novi direktor ProCredit banke

Sarajevo-x.com
Nadzorni odbor ProCredit Bank objavio je da je gosp. Frieder Woehrmann imenovan za novog direktora ProCredit Bank.

Woehrmann je bio direktor ProCredit Bank u Bosni i Hercegovini u periodu od 1999. do 2002. godine. Tri godine je obavljao funkciju direktora ProCredit Bank u Albaniji, te više od tri godine je bio na čelu ProCredit Bank Kosovo, sada vodeće banke na tom tržištu.

„Radujem se izazovu uspostavljanja ProCredit Bank u Bosni i Hercegovini kao banke za privrednike koja će im pružiti adekvatan i njima posvećen tretman, te prilagođene bankarske usluge “, izjavio je gosp. Woehrmann, direktor ProCredit Bank.

Strategijom poslovanja koja se fokusira na privrednike, ProCredit Bank će ojačati svoju usmjerenost na zadovoljavanje potreba malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini u ovim teškim vremenima.

Mala preduzeća trebaju pouzdanu, transparentnu matičnu banku koja fleksibilno može odgovoriti na potrebe finansiranja i u uslovima volatilnosti na tržištu. Upravo su mala i srednja preduzeća ta koja imaju najveći kapacitet da kreiraju radna mjesta u zemlji i podrže napredak ekonomije.

U isto vrijeme, većinski dioničar ProCredit Holding obznanio je svoju namjeru da poveća kapital banke za 5 miliona KM. Sa ovim povećanjem kapitala, banka će imati zadovoljavajući nivo adekvatnosti kapitala od preko 20%, što će omogućiti stabilan rast banke u budućnosti.

"Cilj nam je biti matična banka po izboru preduzeća u Bosni i Hercegovini“, kazao je Claus-Peter Zeitinger, predsjednik Nadzornog odbora ProCredit Bank. „Mala preduzeća s teškoćom zadovoljavaju svoje potrebe za kreditima u drugim bankama, gdje nedostaje nivo lične posvećenosti koje smo mi u mogućnosti pružiti“.

Banka će konsolidovati svoju mrežu poslovnih jedinica kako bi se fokusirala na mjesta u kojima je koncentracija privrednika najveća. S tim u vezi planiramo otvoriti Biznis centre u gradovima koji su inkubatori biznisa, u kojima će privrednici na jednom mjestu imati pristup svim bankarskim uslugama neophodnim za njihovo poslovanje. Banka će nastaviti pružati transparentne štedne usluge stanoviništvu u cijelini, te će proširiti broj agencija sa uslugama za stanovništvo u urbanim područjima. Smanjićemo svoju prisutnost u ruralnim područjima gdje porodice imaju dobar pristup alternativnim izvorima finansiranjima, i gdje se zaista mnogi suočavaju sa prezaduženošću.