Ko su najmlađi bogataši na svijetu?
0

Imaju manje od 40 godina i milijarde na računu

Sarajevo-x.com
Mark Zuckerberg (Foto: AP)
Mark Zuckerberg (Foto: AP)
Biti među najmlađim milijarderima svijeta nije lako. Potrebno je mnogo napora, ulaganja, traganja, razmišljanja, ali nije nemoguće zaraditi prvi milion već u mladosti. Dokaz za to su deset najmlađih milionera svijeta. Najmlađi svjetski bogataš je 26-godišnji vlasnik softverske kompanije Dustin Moskovitz, samo osam dana mlađi od osnivača Facebooka Marka Zuckerberga, dok je najstariji na toj listi suosnivač Googlea 37-godišnji Sergey Brin, objavio je Forbes.

Dustin Moskovitz je Zuckerbergov cimer s Harvarda i jedan od prvih uposlenika u Facebooku. Od Zuckerberga se poslovno rastao 2008. godine kada je pokrenuo vlastitu softversku kompaniju Asana. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 2,7 milijardi dolara.

Marka Zuckerberga (26) ne treba posebno predstavljati. On je osnivač najpopularnije društvene mreže Facebook koja mu je donijela bogatstvo od 13,5 milijardi dolara.

Albert von Thurn und Taxis ima 27 godina i dvije milijarde dolara. Nijemac je bogatstvo, tehnološku kompaniju i ogromno imanje, naslijedio u 18. godini. Danas živi u porodičnom dvorcu Emmeram.

Na listi najmlađih milijardera je i Scott Duncan (28) kojem je otac Dan Duncan ostavio 12,4 milijardi dolara vrijednu energetsku imperiju, koju je gradio cijeli život. Dan Duncan je odrastao u siromaštvu, ali je svojim radom i upornošću sagradio ogromnu kompaniju kojom sada vlada njegov sin "težak" 3,1 ,milijardu dolara.

Među najmlađim bogatašima je i 29-godišnji Eduardo Saverin, suosnivač Facebooka. U toj kompaniji dobio je udio od 30 posto, no većinu dionica je prodao, te se pretpostavlja da je njegov udio u kompaniji danas svega dva posto. Ipak, Saverinovo bogatstvo se procjenjujej na 1,6 milijardi dolara.

Na listi milijardera je i jedna žena - Yang Hiyan. Ona je glavni dioničar u kompaniji Country Garden Holdings u Guangzhou u Kini. Kompaniju joj je u nasljedstvo ostavio njen otac Yeung Kwok Keung. Dvadesetdevetogodišnjakinja koja je stekla diplomu iz marketinga na Univerzitetu u Ohiu "teška" je 4, 1 milijardu dolara.

Tridesetogodišnji Fahd Hariri, najmlađi sin ubijenog libijskog premijera Rafika Haririja, posjeduje bogatstvo od 1,5 milijardi dolara. Posjeduje Future TV, satelitsku i zemaljsku televizijsku mrežu koja pokriva Bliski istok. Živi u Parizu.

Zahvaljujući Facebooku obogatio se i Sean Parker, nekadašnji predsjednik te popularne društvene mreže. Danas posjeduje svega tri posto udjela u Facebooku. Tridesetogodišnji Parker je bio i suosnivač Napstera, servisa za razmjenu muzike.

Tridesetčetverogodišnji Yoshikazu Tanaka je također na listi najmlađih milijardera. On je osnivač najveće japanske društvene stranice Glee i njegovo bogatstvo se procjenjuje na 2,2 milijardi dolara.

Najstariji na listi najmlađih svjetskih milijardera je Sergey Brin, suosnivač Googlea. Porijeklom je iz Rusije. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 19,8 milijardi dolara.

Na listi mladih i bogatih su još i Yusaku Maezawa koji posjeduje milijardu dolara, 36-godišnji Oleg Bakhmatyuk koji posjeduje isto toliko, Ukrajinac Andrey Verevskiy težak 1,1 milijardu dolara, Amerikanac John Arnold čije se bogatstvo procjenjuje na 3,3 milijarde dolara, 37-godišnji ukrajinski bogataš Kostyantin Zhevago, Kinez Xian Yang koji posjeduje bogatstvo od milijardu dolara, Brazilka Ana Lucia de Mattos Barretto Villela koja je za 37 godina stekla 3,2 milijarde dolara, Fang Wei sa 1,3 milijarde dolara i 37-godišnja Turkinja Serra Sabanci.