Sastanak bez dogovora
0

Ima prostora za korekciju cijena hljeba

FENA
Nije postignut konkretan dogovor o smanjenju cijene hljeba u Federaciji BiH na današnjem sastanku u Sarajevu koji je federalni ministar trgovine Desnica Radivojević održao s predstavnicima mlinsko-pekarske industrije.

Jedino je izvjesno da će zbog socijalno ugroženih kategorija u proizvodnju biti uvršene nove vrste kruha koje će biti po popularnoj cijeni, ali njihova težina i konačna cijena na sastanku nije dogovorena.

-Njihova cijena će zavisiti od tehničke mogućnosti samog proizvođača i mogućnosti nabavke određenih aditiva i repromaterijala koje koriste prerađivači, kazao je nakon sastanka predsjednik Privredne komore FBiH Jago Lasić.

Asocijacija udruženja pekara iz Tuzle najavila je na sastanku da bi mogla proizvesti narodni crni kruh težine od 700 grama za jednu marku, a da ta proizvodnja ne bude veća od 10 posto njihove ukupne proizvodnje.

S druge strane, predstavnici "Klasa" najavili su mogućnost prizvodnje crnog kruha od 550 grama po cijeni od jedne marke.

Ministar Radivojević smatra da analize njegovog ministarstva i pokazatelji o padu cijena pšenice i brašna otvaraju prostor za korekciju cijena kruha.

On sastanak smatra konstruktivnim, ističući da predstavnici mlinsko-pekarske industrije pokazuju socijalnu osjetljivost za potrošače te da očekuje da će razmotriti prijedloge o smanjenju cijena kruha.

-Očekujem u ovoj konkurenciji između njih da će biti određenih korekcija cijena, smatra Radivojevića.

Najavio je da će ovaj sastanak biti analiziran i na sjednici Vlade FBiH, navodeći, međutim, kako "neće biti nametanja, jer je Vlada za slobodno tržište i konkurenciju".

-Nadam se da smo postigli partnerske odnose i da razmišljamo da nam se ne ugrozi tržište. Svi koji budu ugrožavali legitimitet tržišta mi ćemo djelovati i koristiti zakon o kontroli cijena, naglasio je Radivojević.

Najavljeno je da će u desetak dana Privredna komora FBiH organizirati sastanak s predstavnicima mlinsko-pekarske industrije, nakon kojeg će se u javnost izaći s konačnim prijedlogom cijena.