biznis
0

Ilegalna trgovina dionicama u švicarskoj banci Credit Suisse

Sarajevo-x.com
Usred mnogobrojnih istraga o ilegalnoj trgovini dionicama na Wall Streetu, federalni tužitelji iz New Yorka su u četvrtak saopćili da je uhapšen uposlenik švicarske banke Credit Suissea zbog interne trgovine dionicama čak devet kompanija, uključujući i teksaški TXU. Riječ je o nezakonitoj zaradi od 7,5 miliona dolara.

Najveći teksaški distributer energije, TXU, u februaru je pristao na 44 milijarde vrijedno preuzimanje od strane kompanija Kohlberg Kravis Roberts i Texas Pacific Group. Ali, odmah nakon zvaničnog saopćenja o preuzimanju, regulatorni organi su upozorili na neobičnu aktivnost opcijama na dionice kompanije TXU nekoliko dana prije zvanične objave.

37-godišnji investicijski bankar švicarske banke Credit Suisse, Hafiz Muhammad Zubair Naseem, navodno se udružio sa neidentificiranim pakistanskim bankarom i kupio dionice i opcije kompanije TXU u vrijednosti od 2 miliona dolara prije zvanične objave o privatizaciji. Naseem je u banci Credit Suisse imao funkciju finansijskog savjetnika kompanije TXU.

Interna trgovina dionicama je pažljivo izvedena preko prekomorskih računa kako bi se sakrili identiteti investitora.

Ostalih osam kompanija, čijim dionicama je Naseem nezakonito trgovao, su: Veritas, Northwestern Energy, Jacuzzi Brands, Tramell Crow, John Harland, Hydril i Caremark.