Sedam novih trgovina u 2011.
0

Ikea bilježi rast neto dobiti od 10,3 posto

SRNA
Neto dobit švedskog proizvođača namještaja "Ikea" u prošloj fiskalnoj godini, koja je trajala od septembra 2010. do augusta 2011. godine, porasla je za 10,3 posto, na 2,97 milijardi eura, zahvaljujući rastu prodaje i povećanju udjela na većini tržišta.

U "Ikei" najavljuju velika ulaganja, u visini od tri milijarde eura, u tekućoj fiskalnoj godini i to u trgovine, fabrike i prodajne centre, ali i u oblasti alternativnih izvora energije.

Prihodi od prodaje na svjetskom nivou povećani su za 6,9 posto, na 24,7 milijardi eura, saopšteno je iz "Ikee". Prodaja je porasla u gotovo svim zemljama, a najveći rast zabilježen je u Rusiji, Kini i Poljskoj.

Na evropskom tržištu kompanija je ostvarila 79 posto ukupnih prihoda od prodaje, u Sjevernoj Americi 14 posto, a ostatak u Rusiji, Aziji i Australiji.

"Uprkos poskupljenju mnogih sirovina smanjili smo cijene za naše kupce za 2,6 posto i istodobno poboljšali kvalitetu naših proizvoda", rekao je izvršni direktor Mikael Olson. 

U prošloj fiskalnoj godini "Ikea" je otvorila sedam novih trgovina u sedam zemalja i na kraju augusta 2011. imala ukupno 287 trgovina u 26 zemalja svijeta, te je zaposlila 4.000 novih radnika, čime je njihov ukupni broj porastao na 131.000.

Porodična firma "Ikea" najveći je lanac trgovina namještajem u svijetu i tek je nedavno počela da objavljuje redovnije poslovne izvještaje.