IFC planira investirati 100 milona eura u nenaplative bankarske plasmane

F
FENA
22.1.2010. u 15:44
0
0
IFC planira investirati 100 milona eura u nenaplative bankarske plasmane
0
IFC planira investirati 100 milona eura u nenaplative bankarske plasmane
Članica Grupacije Svjetske banke IFC planira investirati do 100 miliona eura u nenaplative bankarske plasmane u Centralnoj i Istočnoj Evropi u saradnji s Värde Partners L.P., kompanijom koja je specijalizirana za nenaplative plasmane.
Zajedničke investicije na projektu, u iznosu do 450 miliona eura, imaju za cilj da pomognu privredama u regionu da se oporave od krize rješavajući problem loših zajmova.

Projekt brisanja nenaplativih plasmana iz bilansa banaka, koji je danas odobrio upravni odbor IFC-a, omogućit će bankama u regionu da nastave s kreditiranjem kompanija i građana i na taj način osnažiti ekonomsku aktivnost i otvaranje novih radnih mjesta.

Projekt će također doprinijeti razvoju transparentnog tržišta za nenaplative plasmane i tako unaprijedi efikasnost tržišta.

''Istočna Evropa je jedan od regiona koji je najteže pogođen finansijskom krizom koja je dovela do dramatičnog povećanja loših bankarskih kredita. Investiranjem u nenaplative plasmane pomažemo bankama da ponovo kanališu sredstva u privredu, što će osnažiti ekonomski oporavak i otvaranje novih radnih mjesta'', kazao je Lars Tunel, izvršni potpredsjednik i generalni direktor IFC-a, saopćeno je iz IFC-a.

Ova investicija je dio Programa za rješavanje problema dugova i oporavak preduzeća koji je IFC pokrenuo tokom Godišnje skupštine Grupacije Svjetske banke u oktobru 2009.

Program podržava stabilnost i razvoj preduzeća i finansijskog sektora tako što pomaže da se riješi problem nenaplativih plasmana, omogućavajući kompanijama i bankama da se fokusiraju na produktivne aktivnosti.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: