{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


IFC planira investirati 100 milona eura u nenaplative bankarske plasmane

F
22.1.2010. u 15:44
0
0
IFC planira investirati 100 milona eura u nenaplative bankarske plasmane
0
IFC planira investirati 100 milona eura u nenaplative bankarske plasmane
Članica Grupacije Svjetske banke IFC planira investirati do 100 miliona eura u nenaplative bankarske plasmane u Centralnoj i Istočnoj Evropi u saradnji s Värde Partners L.P., kompanijom koja je specijalizirana za nenaplative plasmane.
Zajedničke investicije na projektu, u iznosu do 450 miliona eura, imaju za cilj da pomognu privredama u regionu da se oporave od krize rješavajući problem loših zajmova.

Projekt brisanja nenaplativih plasmana iz bilansa banaka, koji je danas odobrio upravni odbor IFC-a, omogućit će bankama u regionu da nastave s kreditiranjem kompanija i građana i na taj način osnažiti ekonomsku aktivnost i otvaranje novih radnih mjesta.

Projekt će također doprinijeti razvoju transparentnog tržišta za nenaplative plasmane i tako unaprijedi efikasnost tržišta.

''Istočna Evropa je jedan od regiona koji je najteže pogođen finansijskom krizom koja je dovela do dramatičnog povećanja loših bankarskih kredita. Investiranjem u nenaplative plasmane pomažemo bankama da ponovo kanališu sredstva u privredu, što će osnažiti ekonomski oporavak i otvaranje novih radnih mjesta'', kazao je Lars Tunel, izvršni potpredsjednik i generalni direktor IFC-a, saopćeno je iz IFC-a.

Ova investicija je dio Programa za rješavanje problema dugova i oporavak preduzeća koji je IFC pokrenuo tokom Godišnje skupštine Grupacije Svjetske banke u oktobru 2009.

Program podržava stabilnost i razvoj preduzeća i finansijskog sektora tako što pomaže da se riješi problem nenaplativih plasmana, omogućavajući kompanijama i bankama da se fokusiraju na produktivne aktivnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: