|

Iduće godine se očekuje veća potražnja za naftom

Iduće godine se očekuje veća potražnja za naftom
0
F
FENA
11.12.2009. u 16:10
0
komentara
0

dijeljenja
Iduće godine se očekuje veća potražnja za naftom Foto: AFP/File
Rast svjetske potražnje za naftom ubrzat će iduće godine zahvaljujući oporavku industrijskih i zemalja u razvoju od recesije, objavila je u petak Međunarodna agencija za energetiku (IEA).
Agencija sa sjedištem u Parizu sada predviđa da će se sljedeće godine u svijetu u prosjeku trošiti 86,3 miliona barela dnevno, što je 130 hiljada barela dnevno više no što je agencija prognozirala u prethodnom izvještaju, te 1,5 miliona barela dnevno ili 1,7 posto više nego u 2009.

Kao glavni motori potrošnje navedena su gospodarstva u razvoju ali i bogatije zemlje.

Prognoza o potražnji u 2009. ostala je nepromijenjena na ukupno 84,9 miliona barela dnevno.

"Čini se da je potražnja za naftom malo snažnija", kazao je David Fyfe, čelnik IEA-ina odjela za naftnu industriju i tržišta. "Što se pak tiče prognoze za 2010., ona je prilagođena u pozitivnom smjeru."

Prognoza IEA-e suprotna je predviđanjima američke vlade, koja je ove sedmice snizila prognozu o globalnoj potražnji za naftom u idućoj godini, ukazujući na slabiji oporavak gospodarstva u vodećim potrošačima kao što su Sjedinjene Države.

Agencija američke vlade kazala je da će globalna potražnja za naftom u idućoj godini iznositi oko 85,22 miliona barela dnevno.

Opskrba iz zemalja koje nisu članice OPEC-a trebala bi se u ovoj godini povećati za ukupno 125 hiljada barela dnevno, zbog povećane ruske proizvodnje i najmirnije sezone uragana u SAD-u u proteklih više od deset godina.

U idućoj bi se pak godini opskrba naftom iz zemlja koje nisu članice OPEC-a trebala smanjiti za oko 265.000 barela dnevno, na 51,6 miliona barela dnevno, zbog pada opskrbe iz Sjeverne Amerike.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.