Mogući problem
49

Ideja nije napuštena: Prva transverzala prolazi između Zemaljskog i Historijskog muzeja

I. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
S obzirom na aktuelnu temu Prve transverzale, ostalo je pitanje starog plana koji podrazumijeva njen produžetak prema jugu, odnosno između dva najveća sarajevska muzeja, preko Vilsonovog šetališta, Miljacke, pa do Zagrebačke ulice.

"Ne postoje indikacije nego postoji promijenjen glavni projekat dijela Prve transferzale izmedju dva muzeja, to je spoj I transferzale sa Južnom longitudinalom", potvrđeno je za portal Klix.ba.

Da pojasnimo, dionica bi se "provukla" između dva muzeja, od ulice Zmaja od Bosne do Zagrebačke ulice odnosno Južnom longitudinalom, a projektom je tretirana odvojeno u odnosu na dio I transverzale koji je trenutno u izgradnji.

Također, zemljište na kojem se saobraćajnica planira graditi je u nadležnosti Općine Centar koja je počela da radi svoj dio posla, kao i Općine Novo Sarajevo.

"Obaviješteni smo da je Općina Centar donijela Rješenje kojim se daje urbanistička saglasnost za potez Prve transverzale koji se nalazi uzmeđu Historijskog i Zemaljskog muzeja", pojašnjeno nam je iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.

Ono što bi moglo biti sporno, jeste činjenica da je zeleni pojas između dva muzeja kroz godine pretvoren u javno okupljalište, mjesto održavanja manifestacija i popularno mjesto susreta mladih.

Također, u vrijeme stvaranja plana, Vilsonovo šetalište je još uvijek tretirano isključivo kao saobraćajnica motornih vozila. Popularni Vils danas se postepeno rješava motornih vozila, a krajnji cilj je potpuno zatvaranje ceste u korist pješaka i biciklista.

Investitor projektne dokumentacije cijele Prve transverzale a time i predmetne dionice od spoja sa Južnom longitudinalom do muzeja je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.