{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


IBM predstavio inicijativu "Mudar razgovor sa svijetom"

F
16.4.2009. u 15:35
0
0
IBM predstavio inicijativu "Mudar razgovor sa svijetom"
0
IBM predstavio inicijativu "Mudar razgovor sa svijetom"
Foto: AFP/File
Kompanija IBM predstavila je danas na forumu u Sarajevu svoju globalnu inicijativu "Mudar razgovor sa svijetom".
Generalni direktor IBM-a za Sloveniju i BiH Roman Koritnik rekao je na konferenciji za novinare po završetku foruma da je IBM pokrenuo ovu inicijativu jer je vrijeme za mudro rješavanje mnogih problema u svijetu.

Svijet je sve "manji" i "mudriji", a uticaj tehnologije na funkcioniranje svijeta je sve veći. Velika količina podataka se pretvara u djela, ali, upozorio je Koritnik, pritom se mnogo energije gubi uzalud, naprimjer u prijenosu električne energije, saobraćaju, informatičkim sistemima ili zdravstvu.

IBM nastoji promovirati primjere iz svijeta, ali i iz regiona, kako su se primjenom novih sistema riješili brojni problemi te da se sve te ideje što brže pretvore u djela.

- Ako nastavimo ovim tempom, nećemo imati prostora ni za šta, upozorio je direktor prodaje IBM-a za Sloveniju i BiH Dejan Podgoršek.

Naveo je kao primjere da automobili troše 55 posto goriva uzalud zbog čekanja u zastoju, 40 posto električne energije se gubi u distributivnoj mreži, 85 posto IT infrastrukture je u "praznom hodu"...

U tom kontekstu, kazao je Podgoršek, IBM nudi da se napravi jednostavna analiza i izračuna kakve kapacitete imaju postojeći softveri, a na osnovu toga da se napravi analiza koji sofveri se mogu virtualizirati a koji ne, koliko se može uštedjeti električne energije, koliko se može uštedjeti na troškovima održavanja softvera i drugo.

Generalni direktor Koritnik je dodao da za ove projekte postoji interes i u BiH i IBM već počinje s nekim pilot projektima da bi se procent iskorištavanja softvera podigao na veći stepen, a neka od rješanja koja su predstavljena na današnjem forumu nisu korisna samo za informatičare već i za obične građane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: