biznis
0

IAE: U 2035. nafta će koštati 125 dolara za barel

FENA
Međunarodna agencija za energiju (IEA) predviđa da će barel nafte u 2035. godini vrijediti 125 dolara, što je ravno nivou cijena te sirovine koji su više puta ove godine postignute na berzi u Londonu.

Barel sirove nafte je u ponedjeljak, na indikativnoj londonskoj berzi, vrijedio 109,59 dolara, neznatno više nego na samom kraju prošlonedjeljnog poslovanja.

Na drugom velikom tržištu u New Yorku naftni barel je, međutim, vrijedio znatno manje - oko 86 dolara i u proteklih nekoliko sedmica pojeftinio je za više od 10 posto, zbog slabijih izgleda za budući rast ekonomije Sjedinjenih Američkih Država, najveće na svijetu.

Berzanska cijena nafte je bila na maksimumu prije više od četiri godine, uoči izbijanja globalne finansijske krize.

Tada je barel najvažnije energetske sirovine vrijedne rekordnih oko 147 dolara.

Poslije kolapsa američke investicione banke Liman braders, polovinom septembra 2008., nafta je naglo pojeftinila da bi se početkom 2009. "srozala" na svega 30-ak dolara za bure od 159 litara.

Energetski eksperti su ove godine više puta upozorili da bi dalja eskalacija sukoba na Bliskom istoku, posebno u regionu Zaljeva gdje se nalaze glavne naftne rezerve, mogla da utiče na dramatičan i brz rast kotacija tog energenta, možda i do granice od 200 dolara po barelu.