{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I Todorić i Subotić žele crnogorski Duvankomerc

F
16.9.2008. u 18:50
0
0
I Todorić i Subotić žele crnogorski Duvankomerc
0
I Todorić i Subotić žele crnogorski Duvankomerc
Na natječaj za kupovinu cjelokupnog akcijskog kapitala kompanije Duvankomerc, čiji je vlasnik Duvanski kombinat Podgorica (DKP), a koji je zaključen u ponedjeljak u 16 sati, ponude su dostavili hrvatski Agrokor i beogradska tvrtka Futura plus, dok su dvije crnogorske kompanije "Rokšped" i "Bar-kod", iako su otkupile tendersku dokumentaciju, odustale od utrke.
Duvankomerc posluje u formi društva s ograničenom odgovornošću i s kapitalom od 5,19 milijuna eura. Kompanija se bavi trgovinom na veliko duhanskim proizvodima te ima prodajnu mrežu koju čine kiosci i skladišta s ukupno 405 radnika.

U crnogorskoj javnosti utrka Agrokora i Future plus prati se s osobitom pažnjom. Agrokor je najavljen kao najveća privatna tvrtka u Hrvatskoj i jedna od najjačih u jugoistočnoj Europi, a njezin vlasnik Ivica Todorić kao najbogatiji Hrvat čije se bogatstvo procjenjuje na 420 milijuna eura.

S druge strane, tvrtku Futura plus kontrolira kontroverzni srpski biznismen Stanko Subotić, kojega srbijanska policija sumnjiči za krijumčarenje cigareta, a za njim je raspisana i Interpolova tjeralica. Nekim visokim crnogorskim dužnosnicima predbacivala se suradnja sa Subotićem.

Agrokor je već prisutan na crnogorskom tržištu. Nedavno je kupio dvije tvrtke, čime u potpunosti kontrolira prodaju tiska u Crnoj Gori.

Subotić je još prošle godine najavljivao interes svoje tvrtke za kupnju i objedinjavanje crnogorskih distributivnih kuća koje se bave prodajom cigareta i novina, među kojima je i državni Duvankomerc.

Kako se doznaje, Agencija za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja treba sada detaljno proučiti ponude i u idućih dvadesetak dana priopćiti ime "pobjednika utrke".

Analitičari u Podgorici ocjenjuju da je Duvankomerc samo "ulaznica" za kupnju cijelog Duvanskog kombinata, za čiju prodaju će se, kako je najavljeno, uskoro raspisati natječaj. Tu će se vjerojatno u igru uključiti i veliki svjetski proizvođači cigareta, koji su i do sada iskazivali zanimanje za tu podgoričku tvornicu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: