{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I rudari i direktori na čekanje

S
1.4.2009. u 16:46
0
0
I rudari i direktori na čekanje
0
I rudari i direktori na čekanje
Svi zaposleni u rudnicima ''Arcelor Mittal Prijedor'' zbog globalne ekonomske krize koja je pogodila i ovo preduzeće u drugom kvartalu ove godine biće upućivani na čekanje.
U zajedničkom saopštenju menadžmenta i sindikata navedeno je da je zajednički sagledana i procijenjena situacija za drugi kvartal i zaključeno da je neophodno izvršiti usklađivanje svih operativnih troškova i broja zaposlenih radnika sa planiranim nivoom poslovnih aktivnosti, te zaštititi socijalne kategorije radnika.

Na bazi ovih zaključaka potpisan je aneks Pojedinačnog kolektivnog ugovora u kojem je definisano da će ''svi radnici, uključujući i menadžment, u nedostatku posla biti upućeni na privremeno odsustvo, a najduže 60 dana u kvartalu''.

''U tom periodu radniku će biti isplaćena dogovorena naknada usklađena sa zakonom, a minimalni iznos naknade neće biti niži od 320 KM'', navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će ova privremena mjera biti predmet ponovnog razmatranja u slučaju značajnijih promjena uslova poslovanja preduzeća.

Aneks Pojedinačnog kolektivnog ugovora već danas stupa na snagu, a rezultat je višednevnih pregovora sindikata i poslovodstva koji se odvijao bez prisustva javnosti.

Ovo podrazumijeva da će radnicima i direktorima koji budu na čekanju biti isplaćivano 55 odsto plate, a onima koji rade cijeli iznos.

U prvom tromjesečju ove godine proizvodnja i otprema željezne rude iz prijedorskog rudnika je zbog pada potražnje prepolovljena, a prema ovom današnjem saopštenju ni u narednom periodu rudarima neće biti ništa bolje.

Ranije je najavljivano da će redukcije troškova proizvodnje i troškova radne snage biti preduzete kako bi se zaštitila radna mjesta i izbjeglo otpuštanje radnika.

U Rudniku je zaposleno oko 700 radnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: