Ispunili uslove
0

I putnici Qatar Airwaysa odsad mogu nositi laptope na letovima za SAD

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Qatar Airways je još jedna aviokompanija, nakon Emirates i Turkish Airlinesa te Etihad Airwaysa, koja je ukinula putnicima zabranu nošenja elektronskih uređaja većih od mobitela na letovima za SAD.

"Qatar Airways i Međunarodni aerodrom Hamad ispunili su sve zahtjeve novog sigurnosnog pravilnika američkog Ministarstva za sigurnost", saopćila je aviokompanija, misleći na aerodrom u Dohi, glavnom gradu Katara.

Ministarstvo sigurnosti SAD-a odbilo je iznijeti bilo kakve detalje o novim sigurnosnim uslovima koje aviokompanije moraju ispunjavati kako bi njihovi putnici mogli unositi u avione laptope, tablete, DVD plejere, kamere i druge veće elektronske uređaje.

Zabrana koju je Amerika donijela u martu ove godine sada ne važi za Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate i Katar, dok još važi za one putnike koji lete prema SAD-u iz Jordana, Egipta, Saudijske Arabije, Kuvajta i Maroka. Također, Velika Britanija još nije ukinula zabranu za one koji u ovu zemlju lete iz Turske, Libana, Jordana, Egipta, Tunisa i Saudijske Arabije.

Podsjećamo, ova zabrana uvedena je kao preventivna mjera zaštite od terorizma i eventualnog unošenja bombi u avione.