biznis
0

I predstavnici firme "Sprind" neće prisustvovati sastanku u Vladi FBiH

FENA
Firma "Sprind" saopćila je danas da ne želi prisustvovati sastanku premijera Vlade Federacije BiH i ministra trgovine s predstavnicima mlinarsko-pekarske industrije, proizvođača ulja i mlijeka te veletrgovaca zbog prisustva predstavnika nelegalnog sindikata Edhema Bibera, koji medijskim istupima nanosi štetu "Sprindu".

U saopćenju za javnost "Sprinda" pojašnjava se da je Federalno ministarstvo trgovine ovoj kompaniji 12. februara uputilo poziv da prisustvuje sastanku premijera Vlade Federacije BiH Nedžada Brankovića, federalnog ministra trgovine Desnice Radivojevića te "nelegalnog sindikaliste Edhema Bibera" s predstavnicima mlinsko-pekarske industrije, proizvođačima ulja i mlijeka te veletrgovcima, na kojem će biti razmatrana aktualna pitanja osnovnih cijena životnih namirnica.

Navodi se da Biber u medijima daje paušalne ocjene i konstantno ruši ugled firme "Sprind".

U "Sprindu" smatraju da se predstavnici Federalnog ministarstva trgovine, premijer Vlade i ministar trgovine nisu na vrijeme sjetili pozvati predstavnike "Sprinda" da bi zajednički pokušali sniziti cijene osnovnih životnih namirnica.

Na spisku pozvanih, navodi se dalje u saopćenju, našle su se i pojedine firme čija osnovna djelatnost nema nikakve veze ni s prometom ni s proizvodnjom životnih namirnica, a na listi se nalazi i ime bivšeg direktora firme koji je 12. februara uz asistenciju policije morao predati dužnost.

Direktor društva "Sprind" Draško Jeličić, koji je potpisao saopćenje za javnost, iznenađen je što na taj sastanak nije pozvan niko od odgovornih iz Elektroprivrede i "Sarajevo gasa", jer cijena energenata ima veoma visok udio u formiranju konačne cijene proizvoda.

On naglašava da je ova kompanija ranije prihvatila sugestiju Vlade Federacije te nije poskupjela cijene hljeba, jer je imala obećanje da će pšenicu dobiti iz robnih rezervi po povoljnoj cijeni.

Dalje se navodi da su se predstavnici ove firme od 29. augusta do 15. decembra prošle godine više puta zahtjevima i urgencijama obraćali Federalnoj direkciji robnih rezervi te Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da bi dobili pšenicu ili brašno po nižim cijenama. Ipak, nisu dobili odgovor na upućene dopise, kao niti obećano brašno.

"Možda će i na ovom sastanku biti usaglašena neka "preporuka" ili "sugestija" da pekari vrate cijenu svojih proizvoda koju će im "nekad" i "neko" namiriti, a gubitke koje smo imali u periodu kada smo držali staru cijenu hljeba sigurno nikada nećemo moći pokriti", ističe Jeličić.

Stoga, zaključuje se u saopćenju, iz svih spomenutih razloga predstavnici firme "Sprind" d.d. neće se odazvati pozivu na sastanak federalnog Ministarstva trgovine, jer obećanja s prethodnog sastanka nisu imala rezultat.