Od 15. do 17. oktobra
0

I ove godine u Goraždu "Dani jabuke"

FENA
Od 15. do 17. oktobra Goražde će šesti put biti domaćin privredno-kulturne manifestacije "Dani jabuke".

Kako je Feni kazao član organizacionog odbora Mirsad Hubanić, riječ je o tradicionalnoj manifestaciji sajamskog karaktera koja će i ove godine okupiti veliki broj izlagača i drugih učesnika iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije.

"Zaista imamo razloga biti ponosni na 'Dane jabuke' koji su postali prepoznatljivi ne samo u BiH već i šire. O dosadašnjem uspjehu ove manifestacije svjedoči sve veći interes učesnika i posjetilaca. I ove godine imamo više od 50 izlagača iz svih krajeva BiH ali i Srbije te Hrvatske, a svoje proizvode na sajmu izložit će i 20 individualnih poljoprivrednih proizvođača s područja BPK-a", kazao je Hubanić.

Dodao je da ni ove godine manifestacija neće biti svedena samo na izlaganje proizvoda.

"Sajam će tradicionalno biti obogaćen i brojnim naučnim skupovima te edukativnim predavanjima uz učešće brojnih eminentnih stručnjaka i profesora s poljoprivrednog fakulteta. Novina ove godine je kviz znanje za učenike poljoprivrednih škola u kojem će učestvovati učenici iz Goražda, Sarajeva i Živinica a onima koji pokažu najviše znanja iz oblasti poljoprivredne proizvodnje bit će dodijeljene i nagrade", istakao je Hubanić uz napomenu da će sajam poslužiti i za razmjenu iskustava i mišljenja predstavnika brojnih zadruga i instituta iz BiH.

Šesta privredno-kulturna manifestacija "Dani jabuke" bit će otvorena sutra u 11.30 sati u Gradskoj dvorani "Mirsad Hurić". Njen cilj je vratiti Goraždu imidž voćarskog kraja po kojem je ovaj grad bio prepoznatljiv. Prvi voćni rasadnik u BiH formiran je 1906. godine upravo u Goraždu.