biznis
0

I na evropskim berzama sedmica počela padom

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Na evropskim je berzama današnje trgovanje počelo padom vodećih indeksa, a pod najvećim je pritiskom rudarski sektor zbog pada cijena metala i drugih sirovina.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica pao je do 9.45 sati 1,4 posto, na 828 bodova, nakon što je prošle sedmice izgubio 3 posto.

U isto vrijeme frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su na gubitku više od 1,5 posto, dok je londonski FTSE bio u minusu 0,3 posto.

"Nakon snažnog rasta proteklih mjeseci, ulagači su ponovno manje skloni riziku jer teško je održati cijene dionica na visokim razinama dok ne bude podataka koji doista upućuju na oporavak gospodarstva", kaže Bernard McAlinden, strateg u firmi NCB Stockbrokers.

Zbog pada cijena metala, jutros su osjetno pojeftinile dionice u rudarskom sektoru. Cijene Anglo Americana, Antofagaste, BHP Billitona, Rio Tinta i Xstrate pale su između 1,8 i 4,8 posto.

Snažno je, 5,5 posto, pala i cijena dionice Porschea, nakon vijesti da je Volkswagen prekinuo pregovore o preuzimanju tog proizvođača sportskih automobila. Dionica Volkswagena pojeftinila je 1,6 posto, prenio je Business.hr.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks danas pao 2,4 posto, na 9.038 bodova, a u jednom je trenutku zaronio i ispod psihološki važne razine od 9.000 bodova.