{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I Ina želi istraživati naftu u Federaciji BiH

S
8.10.2008. u 09:00
0
2
I Ina želi istraživati naftu u Federaciji BiH
0
I Ina želi istraživati naftu u Federaciji BiH
Na javni poziv sarajevske kompanije Energoinvest prijavila se, između ostalih, i hrvatska Ina te potvrdila zainteresovanost za istraživanje nalazišta nafte na području Federacije BiH, saznaje Poslovni.hr.
Energoinvest, koji je prije rata bio jedini zvanični istraživač potencijalnih nalazišta nafte, dobio je odobrenje od Vlade Federacije da nastavi s tim poslom, ali im je sugerisano da nađu strateškog partnera, te je zato raspisan javni konkurs.

Za istraživanje nafte na području Tuzle od ranije su zainteresovani Malezijci, odnosno kompanija u vlasništvu Josepha Vijaya Kumara koji su obilazili područje naselja Bare, gdje se nalaze istražne bušotine iz 1913. godine.

Boravili su tu i predstavnici britansko-kanadskih firmi, sa istim ciljem - da prikupe informacije o naftnim rezervama na toj lokaciji.

Preliminarna istraživanja u Tuzlanskom kantonu pokazala su da ovdje postoje zalihe od 50 miliona tona nafte, a prema riječima Abdulaha Bašića, dekana Rudarsko-građevinsko-geološkog fakulteta u Tuzli, prvi bareli bi mogli biti izvučeni za 15-ak godina, ako ne i prije.

Kapacitet naših izvora je za dva i po puta veći nego u Hrvatskoj, tvrdi ovaj stručnjak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: