Finansijski problemi SAD-a
0

I dalje bez plana spašavanja Wall Streeta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik George Bush se u Bijeloj kući sastao s dvojicom predsjedničkih kandidata, Johnom McCainom i Barackom Obamom, te s čelnicima demokrata i republikanaca u Kongresu.

Tema sastanka bila je usvajanje vladina plana o stabilizaciji finansijskog sektora, plana za koji Bijela kuća tvrdi da ga Kongres treba usvojiti po hitnom postupku.

Kako javlja u petak Glas Amerike, jučerašnji je sastanak završio bez rezultata.

Predsjednik Bush ponovio je da je vrlo važno da se plan 'spašavanja' Wall Streeta, u vrijednosti 700 milijardi dolara, usvoji što je brže moguće. U protivnom će izbiti ozbiljna ekonomska kriza, upozorio je predsjednik.

Nakon sastanka u Bijeloj kući, predsjedatelj senatskog Odbora za bankarstvo, demokrat Chris Dodd izjavio je da je sastanak bio 'politički teatar' i kao takav, gubitak vremena.

Senator Barack Obama izrazio je uvjerenje da će sporazum između Bijele kuće i Kongresa biti postignut, no, kako je rekao, njemu su draži 'sadržajni razgovori, a ne poziranje pred kamerama'.

Predsjednički kandidat Republikanske stranke, senator John McCain, izjavio je da u Kongresu postoji legitimna zabrinutost zbog jako visoke cijene vladina plana, koju će podmiriti porezni obveznici.

Plan predviđa da vlada Sjedinjenih Država otkupi većinom nenaplative dugove koji opterećuju američki finansijski sektor, banke, investicijske firme i osiguravajuće zavode.

Zbog takvih nenaplativih zajmova Wall Street je u gubicima, što otežava odobravanje zajmova te, u konačnici, usporava ekonomiju u cjelini.

Plan u Kongresu kritiziraju i republikanci i demokrati. Protive se ideji da porezni obveznici 'spašavaju' Wall Street, a ne sviđa im se niti što bi, prema prvom planu, trošenje 700 milijardi dolara nadgledao jedino ministar finansija.

Također je kontroverzna mogućnost neograničavanja zarada direktora finansijskih firmi koje bi vlada SAD-a 'stabilizirala' novcem iz državnog proračuna.