biznis
0

Hypo Alpe Adria Group i EIB: Počelo kreditiranje projekata malih i srednjih preduzeća

FENA
Predstavnici Hypo Alpe Adria Group u BiH i Evropske investicijske banke (EIB) objavili su danas početak saradnje na keriditranju projekata malih i srednjih preduzeća, te infrastrukturnih projekata na niovu općina.

Svakoj od tri članice Hypo Alpe Adria Group u BiH odobrena su sredstva u visini od 25 miliona eura kojima će se kreditirati projekti iz oblasti proizvodnje hrane, vodoopskrbe, zdravstva, graditeljstva, te nabavka opreme.

Govoreći na konfrerenciji za novinare koja je povodom početka saradnje održana u Sarajevu član uprave Hypo Alpe-Adria-Bank D.D. Thomas Carl Tomsich istakao je da su mala i srednja preduzeća osnova ekonomskog razvoja i napretka u svim razvijenim zemljama.

Dodao je, kako upravo ova nova kreditna linija osigurava finansiranje projekata od kojih najviše kotristi imaju građani, obzirom da se implementacijom tih projektata osigurava otvaranje novih radnih mjesta, ali i ukupan razvoj lokalnih zajedica u BiH.

Hypo Alpe Adria Bank će osigurati još 75 miliona eura za ove projekte.

Predstavnik EIB Romualdo Massa Bernucci istakao je da je prva tranša od 75 miliona eura u stvari nastavak saradnje koju EIB i Hypo Group Alpe Adria BiH imaju u regionu.