Diskusija traje
150

Hurtić: Zaduživanje je neophodno, ali potrebno je vlast usloviti reformama

R. D.
Zlatko Hurtić
Zlatko Hurtić
Vijeće ministara BiH otvorilo je pregovore o novom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), teške čak 1,5 milijardi KM. Od objave te vijesti traje diskusija o opravdanosti tog zaduživanja te modaliteta pod kojima je ono opravdano.
Zlatko Hurtić, ekspert za razvojnu ekonomiju i vanjski saradnik Vlade Federacije BiH, za Klix.ba kaže kako, uzimajući u obzir pad javnih prihoda uzrokovan ekonomskom krizom zbog pandemije, cijeni da je međunarodno zaduženje, pa i od MMF-a, neophodno kako bi se osigurala sredstva za prijeko potreban stimulus privredi i u narednoj godini.

"Međutim, za oporavak privrede, očuvanje radnih mjesta, stabilnosti zdravstvenih i penzionog fonda jednako će biti važno provesti reforme koje će voditi rasterećenju privrede, poput usvajanja izmjena Zakona o radu, Zakona o porezu na dohodak, Zakona o doprinosima, koji kao što znamo već duži period 'stoje' u Parlamentu FBiH. Dakle, od pitanja da li se zadužiti ili ne mnogo je važnije koliko će program MMF-a pomoći, tj. direktno usloviti vlasti u BiH da prije povlačenja sredstava provedu reforme na koje privreda čeka veoma dugo. Bojim se da bi bez ovoga efikasnost novog programa i zaduženja od MMF-a imala veoma ograničene, tj. kratkoročne efekte", kazao je on.

Petero naših uglednih ekonomista početkom sedmice se oglasilo javnim pismom MMF-u, kojem su rezidentnog predstavnika MMF-a u našoj zemlji Andrewa Jewella "zamolili da prilikom pregovora o zaključenju novog kreditnog aranžmana uzmu u obzir činjenicu dosadašnjih neispunjenih obećanja predstavnika vlasti, smatrajući da su potrebni jasni uslovi i namjena utroška sredstava".

"Naglašavamo da podrška nužno ne mora biti usmjerena prema višim nivoima vlasti, već i prema progresivnim lokalnim zajednicama, s konkretnim idejama i projektima, gdje bi se novac usmjerio precizno za ukidanje određenih parafiskalnih nameta, ukidanje taksi za osnivanje pravnih osoba, digitalizaciju javnog sektora, restrukturiranje poslovanja javnih komunalnih preduzeća, unapređenje zdravstvenog sektora te aktivnosti koje će dovesti do transparentnijeg rada institucija, kontrole zaduživanja javnih i državnih preduzeća i generalno nabavki u javnom sektoru, a ne u tekuću budžetsku potrošnju i finansiranje preglomazne i neefikasne administracije. Stabilnost zdravstvenog sektora, kao i PIO sistema od krucijalne je važnosti i njihovo funkcionisanje ne smije biti dovedeno u pitanje", smatraju oni.