Nova vizija
39

Huawei: U 2020. godini prioritet će nam biti preživljavanje

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Telekomuncijski gigant Huawei otkrio je svoju viziju za 2020. godinu. Huawei je priznao da će rad kompanije biti težak nakon što im je Trumpova administracija zabranila da posluju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz Huaweija su kazali kako će im "opstanak biti prvi prioritet".

Naime, Sjedinjene Američke Države su Huawei klasificirale kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti zbog tvrdnji da kompanija ima "bliske veze s kineskom vladom i vojnim aparatom".

Iz Huaweija su tada izjavili da se odluka SAD-a temelji na natuknicama i pogrešnim pretpostavkama.

"Kampanja američke vlade protiv Huaweija je strateška i dugoročna. Bit će ovo teška godina", kazao je rotacijski predsjednik kompanije Eric Xu.

Sjedinjene Američke Države su također vršile pritisak na druge zemlje da ne dopuštaju da se tehnologija ove kompanije koristi u mrežama 5G navodeći zabrinutost za nacionalnu sigurnost.

U januaru se očekuje odluka Velike Britanije o tome da li će dozvoliti da se telekomunikaciona oprema kineskog proizvođača "Huawei" koristi u 5G mrežama.

"Ne želim da ova zemlja bude nepotrebno neprijateljski nastrojena prema stranim ulaganjima. S druge strane ne smijemo ugroziti našu vitalnu nacionalnu sigurnost", kazao je ranije ovog mjeseca premijer Boris Johnson.