{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatski Telekom sa najvećom dividendom u regionu

S
12.8.2010. u 19:38
0
0
Hrvatski Telekom sa najvećom dividendom u regionu
0
Hrvatski Telekom sa najvećom dividendom u regionu
Za prošlu godinu 10 regionalnih telekoma isplatiće nešto više od 1,3 milijarde eura dividende, što je približno isti iznos kao i 2008. godine.
Najveću dividendu od 34,5 kuna po akciji ili ukupno čak 385,3 miliona eura isplatio je "Hrvatski telekom", iako je doživio blagi pad prihoda prošle godine.

Najveći dio od te sume otići će većinskom vlasniku, njemačkom "Deutsche Telecomu", čija je skupština odlučila da od 2009. do 2011. godine isplati više od deset milijardi eura svojim akcionarima.

Ovakva politika raspodjele dobiti utjecala je i na sve telekome u regiji čiji je vlasnik "Deutsche Telecom", pa je i "Crnogorski telekom" za 2009. godinu uz 37 miliona eura redovne isplatio još 50 miliona eura vanredne dividende.

Slična je situacija u još jednoj "Deutsche Telecomovoj" kompaniji, makedonskom "Maktelu", koji će ove godine isplatiti 102 miliona eura dividende.

U BiH tri telekoma ukupno su isplatila 78 miliona eura dividende, a najizdašniji od njih je "BH Telecom" sa 50 miliona eera, "Telekom Srpske" isplatio je 25 miliona, dok je "HT Mostar", koji je u vlasništvu "Hrvatskog telekoma" na ime dobiti isplatio svega tri miliona eura.

"Telekom Srbije" još nije donio odluku o upotrebi dobiti za proteklu godinu, ali njihovi poslovni rezultati navode na zaključak da bi i njihova dividenda mogla biti veća od prošlogodišnje.

Ova kompanija, u čijem su vlasništvu "Telekom Srpske" i crnogorski "Mtel" zaključila je godinu sa rastom prihoda od 5,1 posto, što ovu kompaniju stavlja u red najuspješnijih u regiji, a analitičari procjenjuju da će ove godine isplatiti nešto više od 40 miliona eura dividende.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: