{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska u New Yorku primila nagradu Svjetske banke za reforme

F
5.6.2008. u 13:58
0
0
Hrvatska u New Yorku primila nagradu Svjetske banke za reforme
0
Hrvatska u New Yorku primila nagradu Svjetske banke za reforme
Hrvatska je u srijedu na njujorškoj burzi NYSE primila prestižnu nagradu za najboljeg reformatora u Evropi i drugog u svijetu, koju joj je za reforme poslovnog okruženja u posljednje dvije godine dodijelio projekt "Doing Business" Svjetske banke i IFC-a.
"Počašćen sam što primam nagradu u ime Republike Hrvatske. Nagrada za reforme Svjetske banke veliko je priznanje i podstrek daljnjoj provedbi reformi. Sve te reforme napravljene su za dobrobit hrvatskih građana i napredak hrvatske države", izjavio je ministar financija Ivan Šuker hrvatskim novinarima u New Yorku.

Uz drugu godišnju dodjelu nagrada Reformers Cluba, projekta Doing Business, održan je i prateći seminar na kojem su ministri iz 10 nagrađenih zemalja predstavili provedene reforme i mogućnosti ulaganja u njihovim zemljama međunarodnim investitorima i globalnim poslovnim medijima. "Hrvatska je dobila jedinstvenu priliku da gostujući na njujorškoj burzi predstavi hrvatsko gospodarstvo i mogućnosti ulaganja brojnim investitorima i vodećim svjetskim kompanijama", rekao je ministar Šuker.

Sudionicima skupa u New Yorku hrvatsko je gospodarstvo predstavio državni tajnik u ministarstvu financija Zdravko Marić, ističući konstantan gospodarski rast Hrvatske, stabilnu valutu, razvijenu infrastrukturu, uspješnu fiskalnu politiku, smanjenje javnog sektora u gospodarstvu i rast privatnog sektora, te povećanje stranih ulaganja, javila je Hina.

Naglasio je i jačanje međunarodnog položaja Hrvatske na primjeru članstva u Vijeću sigurnosti UN-a, pozivnice u NATO i očekivanog dovršetka pristupnih pregovora s EU-om do kraja 2008. "Hrvatske će do kraja desetljeće postati 28. članica EU-a", najavio je Marić.

Također je najavio nastavak reformi za poboljšanje poslovnog okruženje u Hrvatskoj i ukidanje svih administrativnih i birokratskih prepreka za poslovanje.

Pljesak ispunjene dvorane Marić je dobio za isticanje hrvatskog podrijetla kravate, penkale i uspjehe hrvatskih sportaša na Olimpijskim igrama.

Izvršni direktor Grupe Svjetske banke Graeme P. Wheeler u svojem je govoru odao priznanje provedbi reformi u Hrvatskoj, ističući kao primjer ubrzavanje upisa vlasništva sa 956 dana prije dvije godine na sadašnjih 174, olakšano pokretanje tvrtki, veću dostupnost kredita za poduzetnike, registar kredita i druge prednosti.

Na pitanje o daljem smjeru reformi poslovnog okruženja Šuker je naglasio kako Hrvatska želi provesti sve reforme.

"Naš je cilj provesti sve reforme. Reforme dovode do uštede u proračunu, a tek se onda može govoriti i o poreznom rasterećenju. Reforma je osnova svega. Današnja nagrada je podstrek svima da se te reforme provedu", naglasio je Šuker.

Istaknuo je da Hrvatsku očekuju reforme zdravstva i brodogradnje, da se provode reforme pravosuđa te da je doneseno niz novih financijskih zakona koji trebaju olakšati ulaganja i osigurati bolje funkcioniranje finansijskog tržišta.

Za 10 najboljih reformatora proglašeni su: Egipat, Hrvatska, Gana, Makedonija, Gruzija, Kolumbija, Saudijska Arabija, Kenija, Kina i Bugarska. Te su zemlje provele najviše reformi u područjima koja pokriva izvještaje Doing Business 2008., navodi se u obrazloženju nagrada na web stranici WB/IFC-a.

Čelnici nagrađenih zemalja primljeni su i u Reformers Club, koji ima za cilj postati globalni politički forum za reforme poslovnog okruženja u svijetu.

Hrvatska ja nagrađena kao drugi najbolji reformator među 178 zemalja svijeta, ohvaćenih izvješćem Doing Business 2008. U novom izvještaju Hrvatska je rangirana kao 97. u svijetu, dok je u izvještaju za 2007. bila 120.

Priznanje Hrvatskoj kao "top-reformatoru" u regiji istočne Evrope i središnje Azije ima posebnu vrijednost, jer se radi o regiji koja prednjači u provedbi reformi poslovnog okruženja sa 79 od 200 reformi, koliko ih je globalno uvedeno u razdoblju 2006/07. godine.

Te su reforme usmjerene na pojednostavljenje poslovnih propisa, jačanje vlasničkih prava, smanjenje poreznog opterećenja, veću dostupnost kredita i smanjenje troškova izvoza i uvoza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: