biznis
0

Hrvatska: Sutra počinje javna ponuda dionica HT-a

FENA
Sutra, 17. rujna, počet će javna ponuda dionica HT-a u kojoj će hrvatski državljani do 27. rujna, a institucionalni investitori do 1. listopada predavati svoje ponude za kupnju dionica HT-Hrvatskih telekomunikacija.

Raspon cijene po kojoj će se predavati ponude kreće se od 245 kuna do 320 kuna po dionici. Konačnu prodajnu cijenu i raspored dionica hrvatska će Vlada odrediti po isteku rokova za predaju ponuda i zaključenja knjige ponuda - 1. listopada, a 5. listopada dionice HT-a naći će se na Zagrebačkoj i Londonskoj burzi.

Hrvatski će državljani svoje ponude za kupnju dionica HT-a uz pravo prvenstva i posebne pogodnosti (obvezujuće povlaštene ponude do iznosa 38.000 kuna), kao i za iznose više od toga (obvezujuće nepovlaštene ponude) moći predavati od sutra, 17. rujna od 8 sati do 27. rujna do 20 sati, s tim da njihove uplate moraju biti proknjižene do kraja dana u kojem istječe rok za podnošenje ponuda, odnosno do 23,59 sati 27. rujna.

Institucionalni investitori svoje će ponude (tzv. indikativne nepovlaštene ponude) moći predavati još nekoliko dana, do 1. listopada do 14 sati, a rok za njihove uplate je 4. listopada do 10,59 sati.

Hrvatski će državljani svoje ponude moći predavati u 293 poslovnice Hrvatske poštanske banke, Erste&Steiermärkische banke i Financijske agencije (FINA).

Pri predaji ponuda građani će trebati predočiti potrebne dokumente, provjeriti podatke u obrascu za ponudu i potpisati obrazac.

Ponude će hrvatski državljani moći podnijeti osobno ili putem zakonskog zastupnika (roditelji za maloljetnu djecu) ili ovlaštenog punomoćnika kojem su dali posebnu punomoć valjano ovjerenu kod javnog bilježnika.

Iz Hanfe su najavili da će u principu provjeravati sve punomoći, da nije problem ako unutar jedne obitelji ima i više punomoći, no, ako se preda više od pet punomoći osoba koje nisu obiteljski vezane takve će se punomoći dodatno provjeravati i u slučaju nepravilnosti i sankcionirati.

Kako će se ponude moći podnositi isključivo u Hrvatskoj, svi hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu moraju ponude predati osobno ili preko punomoćnika.

Za podnošenje ponude građani sa sobom trebaju ponijeti izvornik dokumenta iz kojeg se može utvrditi hrvatsko državljanstvo, a ne sadrži li taj dokument matični broj građana (MBG) moraju imati dokument koji ima MBG ili uvjerenje MUP-a o MBG-u. Isto tako, ako taj dokument nema na sebi fotografiju (npr. domovnica), trebaju predočiti osobnu iskaznicu ili putovnicu radi identifikacije, a trebaju ponijeti i karticu tekućeg računa bilo koje banke u Hrvatskoj zbog mogućeg povrata sredstava u slučaju da ponuda ne bude prihvaćena, ili da im se treba vratiti višak uplaćenog novca.

Hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj koji su klijenti dviju banaka agenata - ESB-a i HPB-a - svoje će ponude moći podnositi i Internet bankarstvom.

Najmanji iznos na koji će hrvatski državljani moći podnijeti ponudu je gornji prag raspona cijene, znači 320 kuna, a maksimalan iznos uz pravo prvenstva 38.000 kuna.

Zadrže li tako kupljenje dionice najmanje godinu dana, do 5. listopada 2008., na deset kupljenih dobit će jednu dionicu besplatno. Da bi dobili te bonus dionice, kupljene dionice u roku godinu dana ne smiju prodati, ali ih ni registrirati s brokerom.

Dionice HT-a koje građani kupe u javnoj ponudi bit će upisane na račun vrijednosnih papira koji imaju pri Središnjoj depozitarnoj agenciji (SDA).

Ako već nemaju otvoren takav račun, SDA će im tijekom javne ponude (od 17. do 27. rujna) otvarati račune na dnevnoj bazi i odmah potom dostavljati obavijest o otvorenom računu i PIN-u.

Nakon što kupljene dionice budu upisane na njihov račun, SDA će građane obavijestiti o točnom broju dionica koje su mu prenesene.

Ponude hrvatskih državljana u povlaštenoj ponudi prihvaćaju se automatski, a s obzirom na raspon cijene od 245 do 320 kuna za maksimalnih 38.000 u povlaštenoj ponudi kupit će od 118 do 155 dionica.

Koliko točno znat će se 1. listopada kada će Vlada RH utvrditi konačnu cijenu, kao i odlučiti u kom iznosu i koliko će dionica građani moći kupiti u nepovlaštenoj ponudi (iznad 38.000 kuna), kao i odlučiti o rasporedu dionica za institucionalne investitore.

U javnoj ponudi Vlada prodaje najmanje 20 posto, a najviše 23 posto dionica HT-a, odnosno najmanje 16.377.707, a najviše 18.834.363 redovnih dionica HT-a.