Vanredne mjere
898

Hrvatska ograničila cijene mlijeka, mesa, soli, šećera, lijekova...

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vlada Republike Hrvatske je danas održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode.

Odluka se, kako javlja Index.hr, donosi radi sprečavanja negativnih učinaka promjene pojedinih cijena proizvoda i radi sprečavanja monopolističkog određivanja cijena proizvoda, a u vezi s nastalom epidemijom bolesti koju uzrokuje koronavirus u Republici Hrvatskoj.

Osnovne životne namirnice

Odlukom se određuju proizvodi na koje se primjenjuje mjera kontrole cijena: brašno, mlijeko i mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, dječja hrana, dječje pelene, voda za piće, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske - hirurška, FFP2, FFP3, respiratori/transportni ventilatori, lijekovi i medicinski proizvodi te posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav.

Odluka se odnosi na subjekte koji obavljaju registriranu djelatnost proizvodnje i trgovine na području Hrvatske.

Najviše cijene proizvoda mogu biti one koje su bile 30. januara

Shodno Zakonu o iznimnim mjerama kontrole cijena, najvišom cijenom smatra se cijena proizvoda na dan 30. januara ove godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila zaraznu bolest uzrokovanu koronavirusom javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja.

"Također, ovom Odlukom ovlašćuje se ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta da, u slučaju opasnosti od nestašice navedenih proizvoda, ograniči njihovu prodaju izvan područja Republike Hrvatske, u skladu s člankom 36. Ugovora o funkcioniranju Evropske unije. Za provedbu nadzora zadužuje se Državni inspektorat koji će o provedenom nadzoru redovito obavještavati Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Odluka stupa na snagu prvoga dana od dana objave u Narodnim novinama", dodali su iz vlade.