biznis
0

Hrvatska najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH

FENA
Hrvatska je i u prošloj godini bila prvi vanjskotrgovinski partner BiH po svim pokazateljima, osim prema pokrivenosti uvoza izvozom, po čemu je deveta među najznačajnijim partnerima.

Generalni trend u prva dva mjeseca u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH sa Hrvatskom, kao i u prošloj u odnosu na predhodnu godinu, bio je da bh. izvoz značajno raste, ali i dalje postoji veliki bh. deficit.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH ističu da se može očekivati daljnji rast proizvodnje i izvoza u kompanijama koje su vlasnistvo hrvatskih kompanija, ali isto tako i rast uvoza.

Osjetno smanjenje uvoza, prema analizama VTK BiH, može se očekivati kod naftnih derivata, ukoliko Rafinerija nafte Bosanski Brod počne sa značajnijom proizvodnjom u ovoj godini, a u narednom periodu još i više, ali će stupanje na snagu Sporazuma CEFTA sigurno povećati uvoz, a mnogo manje izvoz, te se sveukupno ne očekuju bitnija poboljšanja odnosa razmjene.

-Poboljšanje da, ali ništa spektakularno, niti veliko smanjenje deficita, osim ako se bilateralnim pregovorima s Hrvatskom ne dogovore mehanizmi koji bi spriječili neravnopravan položaj naših proizvoda u međusobnoj razmjeni na određeni period - izjavio je Feni projekt menadžer u Sektoru za makroekonomski sistem VTKBiH Igor Gavran.

U organizaciji ove komore sutra će se u Sarajevu održati Poslovni forum i bilateralni susreti privrednika BiH i Hrvatske.

Najavljen je dolazak 50-očlane privredne delegacije koju predvodi predsjednik hrvatske vlade Ivo Senader. U delegaciji će biti i predstavnici Hrvatske gospodarske komore na čelu sa predsjednikom Nadanom Vidoševićem.