Prognoze svjetske banke
17

Hrvatska na putu duboke recesije: Teško pogođen turizam, nezaposlenost raste iznad 9 posto

R. D.
Grgo Jelavic/PIXSELL
Grgo Jelavic/PIXSELL
Nove procjene Svjetske banke govore da će hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) zbog pandemije koronavirusa ove godine pasti 6,2 posto, dok bi stopa nezaposlenosti mogla porasti iznad 9 posto.

Svjetska banka ažurirala je u četvrtak svoje proljetne prognoze uslijed pandemije koronavirusa.

"Negativna kretanja s početka godine značajno su izmijenila izglede za 2020. godinu. Nakon što je u 2019. konačno dosegnula nivo BDP-a prije krize 2008. godine, Hrvatska je na putu duboke recesije. Globalna pandemija koronavirusa rezultirala je zatvaranjem mnogih država diljem svijeta te bi mogla rezultirati smanjivanjem hrvatskog BDP-a ove godine za 6,2 posto", navodi Svjetska banka.

Posebno teško će biti pogođeni turizam i izvoz roba, s obzirom na zabrane putovanja i usporavanje aktivnosti u glavnim trgovinskim partnerima, prije svega u Italiji, ali i u ostatku eurozone.

Posljedice na tržište rada isto tako mogle bi biti teške. Primjećeno je da da su se radnici koji su privremeno radili u inostranstvu počeli vraćati u Hrvatsku, što diže stopu nezaposlenosti, koja bi mogla porasti ove godine iznad 9 posto.

U Svjetskoj banci pretpostavljaju da će pandemijska kriza do sredine godine postupno nestati, što bi moglo dovesti do oporavka u 2021. i 2022. godini, a procjenjuju da bi u 2021. hrvatski BDP mogao porasti za 4,6 posto.